Ugrás a tartalomra

Összemuzsikáló tamburazene

2022.02.07
15:32
2022.02.07
17:39
Forrás
Pannon RTV
Lemezbemutató koncertet tartottak Péterrévén a színházteremben, az Összemuzsikáló című albumot mutatták be, amelyen a dr. Kiss Imre Művelődési Kör kis tamburás csoportjainak produkciói szerepelnek.

Péterrévén valamikor nagy hagyománya volt a tamburamuzsikálásnak. A Gór család zene szeretetét a család legkisebb tagjai viszik tovább. Gór Anna és Gór Imre a dr. Kiss Imre Művelődési Körben ismerkedett meg a hangszerrel:

„- Két éve tamburázok tamburabőgőn, jó a társaság és jó dalokat játszunk.
- A családban más is zenél?
- Igen, az apukám játszott meg a bátyám.”

A vasárnap esti lemezbemutató koncerten a Ciripelő zenekar, a Kistücsök zenekar és a Pengetős banda is színpadra állt a színházban. Az albumra 22 gyerek produkciója került.

Bolyos Miklós, zenekarvezető, Dr. Kiss Imre Művelődési Kör, Péterréve: „Játszottunk rajta népdalokat leginkább a vajdasági Tisza mentéről, de szerepel rajta táncdal is és más népek zenéje, szerb népdal is szerepel rajta, tehát elég vegyes repertoárt tudtunk felvonultatni erre a lemezre.”

A dr. Kiss Imre Művelődési Körben 2018-ban kapott új lendületet a tamburaoktatás.

Csasznyi Magdolna, vezető, Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoportja, Péterréve: „Sikertörténetnek könyveljük el, hogy a fiatalok 3 éves kitartó és lelkes munkájának és szorgalmának és kiváló oktatójuknak köszönhetően sikerült kiadni ezt az anyagot, és összemuzsikálták az eddig tanultakat a CD-re.”

Több mint tíz éve annak, hogy a Csasznyi család portáján megtartották az első Tücsöktábort. Csasznyi Imrének a kezdetektől szívügye a tamburaoktatás a szülőfalujában, minden évben oktat a táborban, és erre az alkalomra is hazautazott Budapestről: „Örülök annak, hogy ez a szellemiség átjárja a fiatalabb generációt is, mert itt erről van szó, hogy azt az eszmei értéket, amit mi annak tartunk, azt átadjuk a fiataloknak.”

A koncerten a művelődési kör asszonykórusa, a Margaréta is fellépett.

Összemuzsikáló
Péterréve
Péterréve
Péterréve
Dr. Kiss Imre Művelődési Kör
Dr. Kiss Imre Művelődési Kör hagyományápoló csoport

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.