Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Osztrák, francia és brit szecesszió a magyar fővárosban

2021.08.04
19:50
2021.08.07
16:11
Forrás
Pannon RTV
A szecesszió szó hallatán sokaknak Szabadka jut eszébe annak városképe miatt. Ugyanakkor Budapest is rejteget szecessziós kincseket. Ha nem is az épületek kinézetében, a Ráth György-villában biztosan rábukkanhatnak a századforduló kincseire.

Az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának otthonában korabeli szobabelsőket és női öltözékeket csodálhatnak meg az érdeklődők.

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

A mi szecessziónk elnvezésű állandó kiállítás az Iparművészeti Múzeum első igazgatójának egykori otthonában, a Ráth György-villában kapott helyet. Nagy érdeklődés övezi a századforduló meghatározó stílusirányzatát bemutató tárlatot.

Szűcs Gábor: „Nem is műtárgy, hanem inkább az eredeti állapotában megőrzött ebédlő, amely szerintem bepillantást nyújt abba a nagypolgári létbe, amely ennek az épületnek a sajátja lehetett.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Mintegy 600 kiállított műtárgyon keresztül tükröződik az európai, egyetemes stílus három főbb irányvonala, vagyis az osztrák, a francia és a brit szecesszió. Főként festmények, különböző kerámiák és gyönyörűen restaurált ebédlőasztalok, székek alkotják az enteriőrök összképét.

Horváth Hilda, az Iparművészeti Múzeum főosztályvezetője: „Ilyen módon még nem volt kiállítva a szecessziós gyűjtemény, azaz főként enteriőrökben mutatjuk be a szecessziós alkotásokat, és a 20-21. századi emberek szemszögén keresztül. A szecesszió mellé bátran raktunk kortárs alkotásokat is. Olyan mesterek műveit, akik ihletődtek, inspirációt merítettek a szecesszióból, hisz Smetana Ágnes és Pattantyús Gergely tárgyait láthatják az érdeklődők.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az állandó kiállítást mellett egy korabeli öltözékeket és kiegészítőket bemutató időszakos kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A kiállított ruhaköltemények bemutatják a századforduló divatvilágát, és azt, hogy az akkori hölgyek mely tevékenységekhez milyen ruhákat öltöttek magukra. Mindezek szintén magukban hordozzák a szecesszió jegyeit.

Csepregi Noémi muzeológus: „A szecesszió a ruhák sziluettjében, ha jobban megvizsgáljuk, illetve a kiegészítők terén a díszítés és a motívumkincs a meghatározó. Tehát a stilizált növény- és állatvilág minden apró részleten felbukkan.”

Pannon RTV/Bodzsoni Péter

Az állandó kiállítás egész évben várja a látogatókat, míg a Dresszkód: Szecesszió című tárlat szeptember 12-ig tekinthető meg a budapesti Ráth György-villában.

szecesszió
kiállítás
Budapest
Magyarország

Most

18:21, Frissítve: 18:28

Orbán: Nőni fog a nyomás a határon

A magyar déli határon próbálnak bejutni azok, akik elhagyják Afganisztánt; nőni fog a nyomás a határon - mondta Orbán Viktor magyar miniszterelnök Röszkén, miután cseh kollégája, Andrej Babiš társaságában ellátogatott a magyar-szerb határhoz.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.