Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Öt disznó lázad a böllérek ellen - Kié legyen a hatalom a győzelem után?

2021.07.05
10:18
2021.07.05
17:11
Forrás
Pannon RTV
Czakó Gábor Disznójáték című színpadi művét láthatta vasárnap a horgosi közönség a Művelődési Ház színháztermében.

A műfajában nehezen meghatározható darabot a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata vitte színre.    

Mangalicza úrat alakítja Gyuránki Norbert a 12 jelenetből álló tragikus játékban. Az ólban ő szítja a disznók között a forradalmat, majd rútul visszaél barátai jóindulatával, különböző gonosztetteket követ el azok rovására. „Jól érzem magam ott. Kiengedem a gőzt, lehet ordibálni, nem vagyok olyan visszahúzódó, nem kiabálnak le engem, mert a színdarab nagy részében ez van.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

Nem először rendez kortárs darabot Király Sándor, a nagykikindai József Attila Színtársulat rendezője. Tavaly Örkény István Tóték drámájával készültek, azonban a járványhelyzet beleszólt a tervekbe. Elmondása szerint olyan modern darabokat választanak, amelyek időszerűek és izgalmasak. „Ez az előadás, Czakó Gábor Disznójátéka igazából a forradalomról szól. Az emberekről, a forradalomról. Hogyan zajlik egy forradalom? A forradalomnak van egy mellékterméke illetve mellék kérdése: ki marad hatalmon és kit áldozunk fel? És ez a darab erről a feláldozásról szól. Ki hogyan viszi véghez a forradalmat a saját javára.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata több mint tíz éve nem vendégszerepelt Horgoson.Tóth Ramóna, elnök, Egység Művelődési Egyesület, Nagykikinda: „A színjátszókkal már elkezdtük a tájolást. Voltunk Kisoroszon, Magyarcsernyén, és most ez a harmadik tájolásunk Horgoson, de tervben van még Muzslya, Padéj és akkor még külföldre is, mert a József Attila Színjátszó Társulat minden évben legalább egyszer ellátogat Budapestre is, a Magyar Művek Szemléjére.”

A darabbal októberben fellépnének a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjén. Szeptemberben azonban az egyesület néptáncosait és asszonykórusát a Durindó és a Gyöngyösbokréta szemléje várja.

színház
Czakó Gábor

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:36

Mától bírságolnak

Szerbia kormányának döntése értelmében szombaton 22 órakor megkezdődött a covid-igazolványok ellenőrzése, és október 25-étől, azaz mától büntetik mindazokat, akik ezt az intézkedést nem tartják be.
20:07, Frissítve: 07:57

150 éves a szabadkai Népkör

Egyedülálló jubileumot ünnepel a szabadkai Népkör Magyar Művelődési Központ. Az intézmény megkezdte 150. évadát. Gálaműsort és díjátadó ünnepséget tartottak.

Népszerű

Aleksandar Vučić: Aki mer, az nyer

Aki mer, az nyer - mondta magyarul Aleksandar Vučić szerb államfő Horgoson. Ezzel a mondattal Orbán Viktor magyar miniszterelnök Szerbia felé irányuló politikáját jellemezte.