Ugrás a tartalomra

Öt disznó lázad a böllérek ellen - Kié legyen a hatalom a győzelem után?

2021.07.05
10:18
2021.07.05
17:11
Forrás
Pannon RTV
Czakó Gábor Disznójáték című színpadi művét láthatta vasárnap a horgosi közönség a Művelődési Ház színháztermében.

A műfajában nehezen meghatározható darabot a nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata vitte színre.    

Mangalicza úrat alakítja Gyuránki Norbert a 12 jelenetből álló tragikus játékban. Az ólban ő szítja a disznók között a forradalmat, majd rútul visszaél barátai jóindulatával, különböző gonosztetteket követ el azok rovására. „Jól érzem magam ott. Kiengedem a gőzt, lehet ordibálni, nem vagyok olyan visszahúzódó, nem kiabálnak le engem, mert a színdarab nagy részében ez van.”

Nem először rendez kortárs darabot Király Sándor, a nagykikindai József Attila Színtársulat rendezője. Tavaly Örkény István Tóték drámájával készültek, azonban a járványhelyzet beleszólt a tervekbe. Elmondása szerint olyan modern darabokat választanak, amelyek időszerűek és izgalmasak. „Ez az előadás, Czakó Gábor Disznójátéka igazából a forradalomról szól. Az emberekről, a forradalomról. Hogyan zajlik egy forradalom? A forradalomnak van egy mellékterméke illetve mellék kérdése: ki marad hatalmon és kit áldozunk fel? És ez a darab erről a feláldozásról szól. Ki hogyan viszi véghez a forradalmat a saját javára.”

A nagykikindai Egység Művelődési Egyesület József Attila Színtársulata több mint tíz éve nem vendégszerepelt Horgoson.Tóth Ramóna, elnök, Egység Művelődési Egyesület, Nagykikinda: „A színjátszókkal már elkezdtük a tájolást. Voltunk Kisoroszon, Magyarcsernyén, és most ez a harmadik tájolásunk Horgoson, de tervben van még Muzslya, Padéj és akkor még külföldre is, mert a József Attila Színjátszó Társulat minden évben legalább egyszer ellátogat Budapestre is, a Magyar Művek Szemléjére.”

A darabbal októberben fellépnének a Vajdasági Magyar Amatőr Színjátszók Szemléjén. Szeptemberben azonban az egyesület néptáncosait és asszonykórusát a Durindó és a Gyöngyösbokréta szemléje várja.

színház
Czakó Gábor

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.