Ugrás a tartalomra

Oto Horvat kapta idén a Szirmai-díjat

2017.12.15
23:05
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
Az elismerést a Firenzében élő, újvidéki származású írónak a Szirmai Károly Emlékbizottság adta át pénteken a temerini Művelődési Központ képtárában.

Oto Horvat író és műfordító, a Kao Celanovi ljubavnici (Mint Celan szeretői) című könyv szerzője kapta a 42. Szirmai-díjat. A díjat az író fiának jóváhagyásával 1975-ben alapították meg Verbász és Temerin Községek. A kitüntetést éves váltakozásban magyar nemzetiségű, majd pedig szerb író kapja. Az emlékbizottság idén az elmúlt két év 50 szerb novelláskötetéből választotta ki a legkiemelkedőbb alkotást. Bordás Győző, elnök, Szirmai Károly Emlékbizottság: „Van egy különös hangulata ezeknek a novelláknak, amelyek hasonlítanak Szirmai Károly víziós novelláihoz. Ilyen szempontból is mérlegeltem és javasoltam, de végül is a zsűritagok egyöntetűen döntöttek e könyv mellett. Azt hiszem, hogy Oto Horvat már nagyon régóta jelen van, igaz, hogy korábban költőként ismertük, de két évvel ezelőtt megjelent egy érdekes regénye, amely szinte a NIN díjra is esedékes volt, most meg ezzel a könyvével berobbant a szerb prózairodalomba.”

Az idei díj érdekessége, hogy egy poliglott kapta meg, ugyanis Oto Horvat vajdasági magyar íróként szerb nyelven ír és alkot Firenzében.

Az író szerint a kitüntetett novelláskötet egy véletlen mű. Oto Horvat, író: „Ezt a könyvet akkor írtam meg, amíg egy regényen dolgoztam, és akkor felkértek, hogy írjak egy novellát, megígértem, hogy meglesz, és akkor nagy bajban voltam. A végén nem egy novella született, hanem tíz, és akkor könyv lett belőle.”

Oto Horvatot meglepetésként érte, hogy olyan irodalmi nagyságok közé sorolták, mint Herceg János, Vida Ognjenović, Tolnai Ottó, Boško Petrović, vagy éppen Brasnyó István, akik az elmúlt 42 évben szintén a Szirmai Károly Emlékbizottság díjazottjai voltak.

Oto Horvat
Szirmai-díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

07:32

Máris itt a nyár?

25 fokos meleg vár ránk ma. Szerbia egyes részein, például Nišben és Kragujevacon akár 27 fok is lehet. A meleg levegő Észak-Afrika felől érkezik a térségbe.
07:17, Frissítve: 07:41

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.