Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ötvenedszer lesz aratóünnepség Szabadkán

2018-08-08
16:35
2018-08-08
17:30
Forrás
Pannon RTV
Az aratás valamikor nagy összefogást igényelt, és kézi erővel történt a munkálatok majdnem teljes egésze.

Általában a családok, rokonok összefogtak, és egymásnak segítve takarították be az éppen aktuális gabonát. Az Aratóünnepség ezt a hagyománykört dolgozza fel. Jubiláris 50. alkalommal rendezik meg idén az Aratóünnepséget Szabadkán, vagy ahogyan a bunyevác horvátok hívják, a Dužijancát. A központi rendezvényt augusztus 10. és 12-e között tartják Szabadkán. A pénteki nyitónapon filmet is vetítenek a Városházán, ami az ünnepkört mutatja be. A vetítés 17:30-kor kezdődik. A fesztiválon kiállítás és tamburazenekarok is várják a szórakozni vágyókat. Szombaton és vasárnap egész napos programmal készülnek a rendezők.

Ljiljana Dulić, elnökhelyettes, Bunyevác Horvátok Dužijanca Egyesülete, Szabadka: „Vasárnap este 20 órától a téren lesz a közös kólózás, és jöjjenek el önök is, hogy velünk élvezzék az idei Aratóünnepséget, hogy mindannyian ünnepeljünk, táncoljunk a mi szabadkai terünkön, a fellépő tamburazenekarok zenéjére, akik minden tánchoz való zenét eljátszanak.”

aratóünnepség
Dužijanca
Szabadka

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.