Ugrás a tartalomra
Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán
Pannon RTV/Csipak Edvin

Paganini József tüzérszázados sírhelyét koszorúzták

2018-03-14
18:07
2018-03-14
18:39
Forrás
Pannon RTV
A szabadságharc és forradalom kiemelkedő személyiségének síremlékénél minden évben elhelyezik az emlékezés virágait. A szervező Lányi Ernő IME mellett számos szervezet rótta le kegyeletét.

Felcsendült a magyar himnusz a szabadkai Zentai úti temetőben. Így vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezés Paganini József sírhelyénél.

A Himnuszt énekelik

Az olasz származású tüzérszázados a forradalom kitörésekor azonnal a magyarok oldalára állt. Paganini Szabadkáért adta az életét 1849. március 5-én, így itt is temették el. Baráth Gábor, történész: „Ő az 1849-es kaponyai ütközetben volt tüzérszázados. Ebben a csatában szerzett halálos sebet, amikor az volt a kérdés, hogy a Zombor irányából érkező szerb csapatok, akik a császár oldalán, tehát Ferenc József oldalán harcoltak, elfoglalják-e a várost avagy sem. Akkor ők túlerőben voltak, négyezer fős hadseregről beszélhetünk, akik Zombor felől érkeztek. A magyar csapatokat Gaal ezredes vezette háromezer fővel, egy katonai csel segítségével győzelmet arattak.”

 

Paganini sírhelye

Paganini sírhelyénél lassan két évtizede tartanak megemlékezéseket minden év március 14-én. A `48-as hősök gondolkodás nélkül életüket adták a szabadságért - mondta Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke. „Tulajdonképpen példát mutattak, és ha nem ápoljuk az emlékeiket, akkor a saját identitásunkat tagadjuk meg ezáltal. Ezért fontos, hogy legalább az emlékeink éltessék őket.”

Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán

Horvát Tímea Szabadka önkormányzata nevében koszorúzva elmondta, a 170 évvel ezelőtti események történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményei, amelyek az egész magyarság számára fontosak. „Ennek az az üzenete, hogy azok, akik a `48-`49-es években nagyokat mertek álmodni, nagyokat tudtak tenni közösen és együtt, a legnagyobb örökséget hagyták a magyarság részére, a szabadságot és a parlamentáris demokrácia megalakulását is egyben. Mi kötelesek vagyunk ezt éveken keresztül ápolni és továbbvinni az utókor részére.

Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán

A Lányi Ernő IME és Szabadka Város önkormányzata mellett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a VMSZ, a VMMSZ és a Szent György Lovagrend képviselői is megkoszorúzták a síremléket.

Szabadka
Paganini József
Horvát Tímea
Lányi Ernő

Most

14:07, Frissítve: 14:17

Horror és vörösbor a palicsi Abbáziában

Különleges filmfesztivált rendeztek Palicson. Középpontjában a horrorfilmek és a vörösbor szerepelt. A negyedik Dead Lake Horror & Wine Festival helyszíne a tópart közelében lévő bbázia mozi.
13:28, Frissítve: 13:54

Vučić: Itt kell tartanunk az ápolónőket

2022 végéig a belgrádi Gyermekklinika új épületet kap - jelentette be a szerb elnök. Arra számít, hogy jelentős béremelés lesz az egészségügyben dolgozók, főleg az ápolónők számára.
11:56, Frissítve: 12:47

Legyél te is hős!

Az elsősegély világnapja alkalmából “Legyél te is hős!” címmel a Magyarkanizsai Egészségház bemutatót tartott a városháza előtti parkban. Az akción 48 középiskolás diák vett részt.
10:48, Frissítve: 11:50

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.