Ugrás a tartalomra
Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán
Pannon RTV/Csipak Edvin

Paganini József tüzérszázados sírhelyét koszorúzták

2018-03-14
18:07
2018-03-14
18:39
Forrás
Pannon RTV
A szabadságharc és forradalom kiemelkedő személyiségének síremlékénél minden évben elhelyezik az emlékezés virágait. A szervező Lányi Ernő IME mellett számos szervezet rótta le kegyeletét.

Felcsendült a magyar himnusz a szabadkai Zentai úti temetőben. Így vette kezdetét az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra való megemlékezés Paganini József sírhelyénél.

A Himnuszt énekelik

Az olasz származású tüzérszázados a forradalom kitörésekor azonnal a magyarok oldalára állt. Paganini Szabadkáért adta az életét 1849. március 5-én, így itt is temették el. Baráth Gábor, történész: „Ő az 1849-es kaponyai ütközetben volt tüzérszázados. Ebben a csatában szerzett halálos sebet, amikor az volt a kérdés, hogy a Zombor irányából érkező szerb csapatok, akik a császár oldalán, tehát Ferenc József oldalán harcoltak, elfoglalják-e a várost avagy sem. Akkor ők túlerőben voltak, négyezer fős hadseregről beszélhetünk, akik Zombor felől érkeztek. A magyar csapatokat Gaal ezredes vezette háromezer fővel, egy katonai csel segítségével győzelmet arattak.”

 

Paganini sírhelye

Paganini sírhelyénél lassan két évtizede tartanak megemlékezéseket minden év március 14-én. A `48-as hősök gondolkodás nélkül életüket adták a szabadságért - mondta Mihályi Katalin, a Lányi Ernő IME elnöke. „Tulajdonképpen példát mutattak, és ha nem ápoljuk az emlékeiket, akkor a saját identitásunkat tagadjuk meg ezáltal. Ezért fontos, hogy legalább az emlékeink éltessék őket.”

Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán

Horvát Tímea Szabadka önkormányzata nevében koszorúzva elmondta, a 170 évvel ezelőtti események történelmünk egyik legmeghatározóbb eseményei, amelyek az egész magyarság számára fontosak. „Ennek az az üzenete, hogy azok, akik a `48-`49-es években nagyokat mertek álmodni, nagyokat tudtak tenni közösen és együtt, a legnagyobb örökséget hagyták a magyarság részére, a szabadságot és a parlamentáris demokrácia megalakulását is egyben. Mi kötelesek vagyunk ezt éveken keresztül ápolni és továbbvinni az utókor részére.

Paganini sírhelyét koszorúzták Szabadkán

A Lányi Ernő IME és Szabadka Város önkormányzata mellett Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa, az MNT, a VMSZ, a VMMSZ és a Szent György Lovagrend képviselői is megkoszorúzták a síremléket.

Szabadka
Paganini József
Horvát Tímea
Lányi Ernő

Most

Népszerű

Fábián Juli

Elhunyt Fábián Juli énekesnő

Hosszan tartó, türelemmel viselt betegség után szombaton Budapesten elhunyt Fábián Juli. Az énekesnő, dalszerző, dalszövegíró 37 éves volt.
Kombi Operatúra felirattal

Szabadkán vendégszerepel a Magyar Állami Operaház

A hétvégén 12 kamionnal érkezik Szabadkára a Magyar Állami Operaház, amelynek egyik legnagyobb vállalkozása a Kárpát-Haza OperaTúra. Erdély és Ungvár után Szabadkán a Sportcsarnokban lépnek fel.