Ugrás a tartalomra

Pajzán népmesék Burány Béla gyűjtéséből

2021.12.17
07:38
2021.12.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Pajzán népmesékkel szórakoztatta a VM4K közönségét Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Szabadkán. Burány Béla gyűjtéséből válogatott mesékkel másfél éve debütáltak, a vírushelyzet miatt azonban csak most vették elő újra.

A VM4K által szervezett pajzán mese-összeállítás meséi, Az ördög és az öregasszony, Az uborka és A tetovált katona, mind Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese gyűjtéséből valók. Kónya-Kovács Otília 2005-óta foglalkozik népmese mondással.

„Ami a mesemondó szemszögéből nagyon fontos, az én szemszögemből, hogy én látom a történetet, és úgy mesélem. Amikor azt mutatom, hogy arra van az ablak, én tényleg látom is azt az ablakot.”

A mesemondók szerint a pajzán népmese érdekes, tréfás, és ha valamit burkoltan mondunk ki, annak még nagyobb a varázsa.

Rontó Márta kiemelte: „Törekszem arra, hogy ugyanúgy meséljem őket, mint a nem pajzán meséket. Azzal, hogy a csínja-bínja a dologban ott van, ha férfiak lennénk, akkor sokkal szabadabban mesélnénk ezeket a meséket. Nő létünkre próbáljuk egy kicsit finomítani.”

A két mesefa azt reméli, hogy a vírushelyzet által okozott szünet után újra számos helyre kapnak majd meghívást.

VM4K
Kónya-Kovács Ottília
Rontó Márta
népmese

Most

18:56, Frissítve: 20:03

Fújták a harsonát a zentai diákok

Harsona szótól volt hangos a Petőfi Sándor Általános Iskola Zentán. Az intézmény harmadik osztályos tanulói adtak rövid koncertet Szögi István harsonaművész vezetésével.

Népszerű

Érkeznek a kék kukák

Megkezdte a szelektív hulladékgyűjtésre szolgáló kék kukák szétosztását a Szabadkai Köztisztasági és Parkosítási Kommunális Közvállalat a Kér helyi közösség és a Harcosok sorakozója lakótelep egy részén.