Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Pajzán népmesék Burány Béla gyűjtéséből

2021.12.17
07:38
2021.12.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Pajzán népmesékkel szórakoztatta a VM4K közönségét Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Szabadkán. Burány Béla gyűjtéséből válogatott mesékkel másfél éve debütáltak, a vírushelyzet miatt azonban csak most vették elő újra.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A VM4K által szervezett pajzán mese-összeállítás meséi, Az ördög és az öregasszony, Az uborka és A tetovált katona, mind Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese gyűjtéséből valók. Kónya-Kovács Otília 2005-óta foglalkozik népmese mondással.

„Ami a mesemondó szemszögéből nagyon fontos, az én szemszögemből, hogy én látom a történetet, és úgy mesélem. Amikor azt mutatom, hogy arra van az ablak, én tényleg látom is azt az ablakot.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A mesemondók szerint a pajzán népmese érdekes, tréfás, és ha valamit burkoltan mondunk ki, annak még nagyobb a varázsa.

Rontó Márta kiemelte: „Törekszem arra, hogy ugyanúgy meséljem őket, mint a nem pajzán meséket. Azzal, hogy a csínja-bínja a dologban ott van, ha férfiak lennénk, akkor sokkal szabadabban mesélnénk ezeket a meséket. Nő létünkre próbáljuk egy kicsit finomítani.”

A két mesefa azt reméli, hogy a vírushelyzet által okozott szünet után újra számos helyre kapnak majd meghívást.

VM4K
Kónya-Kovács Ottília
Rontó Márta
népmese

Most

13:11

Elismerték Terzić munkáját

Húsz év alatt húsz érem - ezzel az eredménnyel érdemelte ki a Gyertyaszentelő-napi Érdemrendet Zoran Terzić, a szerb női röplabda-válogatott szövetségi kapitánya.
12:39, Frissítve: 12:44

Liszicsanszk orosz ellenőrzés alá került

Az ukrán erők elhagyták Liszicsanszkot, az ukrán hadsereg utolsó bástyáját Luhanszk régióban. Három ember vesztette életét a harkivi körzetben, amikor az orosz erők támadást intéztek Bezrukij település ellen. 131. napja tart a háború Ukrajnában.
12:38

Tompít a hőség vezetéskor

Készüljünk fel a kánikulára, ha útra kelünk! Előbb fáradunk, türelmetlenebbek lehetünk, koncentrációzavar léphet fel. Néhány jótanács a hosszú út előtt!

Népszerű