Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Szalai Adrián

Pajzán népmesék Burány Béla gyűjtéséből

2021.12.17
07:38
2021.12.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Pajzán népmesékkel szórakoztatta a VM4K közönségét Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Szabadkán. Burány Béla gyűjtéséből válogatott mesékkel másfél éve debütáltak, a vírushelyzet miatt azonban csak most vették elő újra.
Pannon RTV/Szalai Adrián

A VM4K által szervezett pajzán mese-összeállítás meséi, Az ördög és az öregasszony, Az uborka és A tetovált katona, mind Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese gyűjtéséből valók. Kónya-Kovács Otília 2005-óta foglalkozik népmese mondással.

„Ami a mesemondó szemszögéből nagyon fontos, az én szemszögemből, hogy én látom a történetet, és úgy mesélem. Amikor azt mutatom, hogy arra van az ablak, én tényleg látom is azt az ablakot.”

Pannon RTV/Szalai Adrián

A mesemondók szerint a pajzán népmese érdekes, tréfás, és ha valamit burkoltan mondunk ki, annak még nagyobb a varázsa.

Rontó Márta kiemelte: „Törekszem arra, hogy ugyanúgy meséljem őket, mint a nem pajzán meséket. Azzal, hogy a csínja-bínja a dologban ott van, ha férfiak lennénk, akkor sokkal szabadabban mesélnénk ezeket a meséket. Nő létünkre próbáljuk egy kicsit finomítani.”

A két mesefa azt reméli, hogy a vírushelyzet által okozott szünet után újra számos helyre kapnak majd meghívást.

VM4K
Kónya-Kovács Ottília
Rontó Márta
népmese

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:47, Frissítve: 16:38

Tejbajok

Egyre kevesebb a fejőstehén, és egyre több a probléma a tejjel Szerbiában.

Népszerű

Meghalt egy féléves gyermek

A kuršumlijai Egészségügyi Központ sürgősségi osztályára vitték be, életjelek nélkül volt. A gyermeket előző nap megvizsgálták ebben az egészségügyi intézményben, ahol az illetékesek szerint megfelelő terápiát írtak elő.

Szabadka legendás diszkói

Largo, Aquarius, Lezonit, Amfora, Mladost, Hacienda… Legendás hírű szabadkai szórakozóhelyek a 1970-es és 80-as évekből, amikor még mindenki táncolt.