Ugrás a tartalomra

Pajzán népmesék Burány Béla gyűjtéséből

2021.12.17
07:38
2021.12.17
16:37
Forrás
Pannon RTV
Pajzán népmesékkel szórakoztatta a VM4K közönségét Kónya-Kovács Otília és Rontó Márta Szabadkán. Burány Béla gyűjtéséből válogatott mesékkel másfél éve debütáltak, a vírushelyzet miatt azonban csak most vették elő újra.

A VM4K által szervezett pajzán mese-összeállítás meséi, Az ördög és az öregasszony, Az uborka és A tetovált katona, mind Burány Béla vajdasági magyar erotikus népmese gyűjtéséből valók. Kónya-Kovács Otília 2005-óta foglalkozik népmese mondással.

„Ami a mesemondó szemszögéből nagyon fontos, az én szemszögemből, hogy én látom a történetet, és úgy mesélem. Amikor azt mutatom, hogy arra van az ablak, én tényleg látom is azt az ablakot.”

A mesemondók szerint a pajzán népmese érdekes, tréfás, és ha valamit burkoltan mondunk ki, annak még nagyobb a varázsa.

Rontó Márta kiemelte: „Törekszem arra, hogy ugyanúgy meséljem őket, mint a nem pajzán meséket. Azzal, hogy a csínja-bínja a dologban ott van, ha férfiak lennénk, akkor sokkal szabadabban mesélnénk ezeket a meséket. Nő létünkre próbáljuk egy kicsit finomítani.”

A két mesefa azt reméli, hogy a vírushelyzet által okozott szünet után újra számos helyre kapnak majd meghívást.

VM4K
Kónya-Kovács Ottília
Rontó Márta
népmese

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.