Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Gál Hermina

Palicsi Magyar Sokadalmat tartottak nyolcadszor is

2021.06.12
20:37
2021.06.13
18:10
Forrás
Pannon RTV
Kirakodóvásár, magyar néptánc és bábelőadás várta a kilátogatókat a Palicsi Magyar Sokadalmon. Több vajdasági, magyarországi és kárpátaljai táncegyüttes is fellépett a Nyári Színpadon.
Pannon RTV/Gál Hermina

Idén nyolcadik évfordulóját ünnepelte a Palicsi Magyar Sokadalom. A fellépő táncosok komolyan készültek az évadzáró műsorra. A szabadkai együttes tagjai közül Lajkó Léda már alig várta, hogy újra színpadon táncolhasson.

„Az elmúlt két-három hónapban sikerült összehoznunk heti két próbát. De előtte, amikor szigorúbb volt a covid-helyzet, akkor nem nagyon jöttek össze a próbáink, úgyhogy ez egy kicsit gyorstalpaló volt.”

Pannon RTV/Gál Hermina

A néptánc után Pályi János, a kaposvári Bábszíntér művészeti vezetőjének Vitéz László című bábszínházi előadása szórakoztatta a gyermekeket és szüleiket. A színész a vásári komédiáról mesélt stábunknak.

„Keletről egy több ezer éves idővonal ért ide a Kárpát-medencébe, az arabokon, illetve Ázsián keresztül, az orosz sztyeppéken át egy kínai variáció jött át ide, Európába, és az olasz bábjátékosok járták Európát és így telepedett le ez a figura.”

Pannon RTV/Gál Hermina

Kihívásokkal teli időszakot tudhatnak maguk mögött a Palicsi Magyar Sokadalom megálmodói. Brezovszki Roland a Talentum Tehetséggondozó Művészeti Egyesület vezetője elmondta, hogy speciális évadon vannak túl.

„Ez a nyolcadik Palicsi Magyar Sokadalom, amely mindig az egyesületünk évadzárója is. Vegyes érzelmek vannak. Egyik szemünk sír, a másik nevet, hiszen nem tudtuk nemzettársainkat Erdélyből és Felvidékről vendégül látni, hiszen a fesztivál erre hivatott, hogy egy olyan Sokadalmat hozzunk létre, amikor testvér településeinket vendégül láthatjuk.” 

Pannon RTV/Gál Hermina

Az idei ünnepségre a kárpátaljai Beregszászról és a magyarországi Jászberényből is érkeztek néptáncosok. A közönséget Pásztor István, a VMSZ elnöke is köszöntötte.

Palicsi Magyar Sokadalom
néptánc
bábszínház
Palics
Brezovszki Roland

Most

11:24, Frissítve: 11:29

Megemlékezés a Sárga háznál

80 évvel ezelőtt a szabadkai Sárga ház épülete igazságtalanságok és kínzások helyszínévé vált - hangzott el a ma megtartott koszorúzáson.
10:32

Elkezdődött a IV. Budapesti Demográfiai Csúcs

A magyar kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa - mondta a magyar családokért felelős tárca nélküli miniszter a IV. Budapesti Demográfiai Csúcsot megnyitó köszöntőjében.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.