Ugrás a tartalomra

Pancsova az 1848-49-es forradalomban

2018.11.29
06:26
2018.11.29
21:53
Forrás
Pannon RTV
Pancsova az 1848-49-es forradalomban címmel nyílt kiállítás a város Nemzeti Múzeumának dísztermében.

A kiállításon Pancsovához kötődő események és személyek kaptak kiemelt szerepet. A városnak nagy jelentősége volt a szerb fegyveres felkelésben a magyarok ellen folytatott harcokban. Itt volt a Körzeti Bizottság székhelye és Stevan Šupljikac vajda katonai központja is. Az 1849. január 2-ai pancsovai csatában a szerbek győzelmet arattak.

Milovan Panić, látogató, Pancsova: „Nagy esemény. Ez a zászló, amely mellett állunk, is mutatja, hogy Pancsova fontos szerepet játszott ebben, és attól kezdve hívják Pancsovát Szerb Spártának.”

A kiállítás egyik fő szerzője Milica Pejčinović, a Pancsovai Történelmi Levéltár történésze.
Milica Pejčinović, történész, Történelmi Levéltár, Pancsova: „Amikor megismertem a forrásanyagot, rájöttem, hogy nekünk megvannak a Körzeti Bizottság anyagai, és azok szerb nyelven vannak. Ekkor rájöttem, hogy jön az 2018-as év, és nagyon kedvezőnek tűnt, hogy az évfordulót, amely nem kicsi, 170 év, megünnepeljük. Ekkortól említik a Szerb Vajdaság kifejezést is. Utána pedig jött 1918, és az egyesülés. Gondolom, hogy ez a két téma egymásba kapcsolódik.”

A tárlat két legkiemelkedőbb eredeti anyaga a múzeum tulajdonában levő újonnan restaurált 1848-ból való Szerb Vajdaság zászlaja, valamint a levéltár tulajdonában levő Ferenc József császár kiáltványa, mellyel megerősíti Josif Rajačić pátriárkává és Stevan Šupljikac vajdává való kinevezését.

Pancsova

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.