Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Idei Sándor

Pancsován vendégszerepelt az erdélyi Udvarhely Néptáncműhely

2019-12-12
17:22
2019-12-12
20:55
Forrás
Pannon RTV
A háromnapos vajdasági körútjukon Kiáltó szó című műsorukkal mutatkoztak be a közönségnek. Az előadást nagy érdeklődés övezte.

Zsúfolásig megtelt a pancsovai Művelődési Központ nagyterme, sokan voltak kíváncsiak az Udvarhely Néptáncműhely előadására. Fehér György Svédországban él családjával, éppen szülőfalujában tartózkodott, amikor értesült az eseményről. Elmondta: „Megláttam a plakátot, hogy itt lesz az Udvarhelyi Néptánccsoport. Egyébként nekem a magyar tánc, az a szívem csücske még mindig, habár nem táncolok már, és ezt, amit láttam itt, ezt mindenkinek ajánlanám, hogy ezt meg kell nézni.”

Az Udvarhely Néptáncműhely Magyarországon és a határon túli területeken is gyakran fellép. Az előadás célja, hogy az erdélyi kisebbségi létbe került magyarságnak állítson emléket. Orendi István, a műhely vezetője kiemelte: „Úgy gondoltuk, ha már lesz egy száz éves évforduló, akkor mi is valamilyen módon a saját eszközeinkkel emlékezünk meg erről. Akkor Könczei Árpád koreográfus-rendezővel beszélgetve arra gondoltunk, hogy ha már megemlékezünk a száz évvel ezelőtt történtekről, akkor talán jó lenne Kós Károly szellemiségében tenni. A mi eszközeink ebben a népzene és a néptánc.”

 

A Kiáltó szó című produkció a magyar Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkárság támogatásával valósult meg.

Pancsova
Kiáltó szó
Udvarhely Néptáncműhely

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:13, Frissítve: 13:40

Idén silányabb a nád minősége

A ködös, nyirkos időjárás miatti kényszerszünet után újraindult a nád vágása Erzsébetlak környékén. Egyre kevesebben végzik ezt az emberpróbáló munkát, pedig a nádat már gépekkel vágják.

Népszerű

Fájjon-e a feje annak, akinek régi autója van?

A légszennyezés a mindennapok legégetőbb problémája lett. A címlapok, az újságok vezető cikkei mind erről szólnak a szerb sajtóban is. Nap mint nap újabbnál újabb intézkedéseket fogalmaznak meg.

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán

Négy gépkocsi ütközött össze Szabadkán, az Egészségügyi Középiskolánál a Belgrádi úton, ma kora délután. Egy személy könnyebb sérüléseket szenvedett, írja a subotica.com hírportál.