Ugrás a tartalomra

A Pannon RTV dokumentumfilmje a Duna World csatornán

2017.09.21
20:03
2017.10.04
12:40
Forrás
Pannon RTV
Szombaton a Duna World csatornán médiaházunk újabb alkotását mutatják be.

A kendergyári asszonyok férjei című dokumentumfilm az anyaországi Médiatanács Magyar Média Mecenatúra programjának támogatásával készült.

Bálint András és felesége három gyermekükkel Temerinben éltek, amikor Bácskát, Baranyát és a Muravidék egy részét 41-ben visszacsatolták Magyarországhoz. 44-ben a családfő azonnali behívót kapott, majd nem sokkal később hadifogságba került.

Temerinben alig maradt férfi. A falu asszonyai a kendergyárban dolgoztak. A szétszakadt Bálint család reményét egyetlen fénykép tartotta életben éveken keresztül. Soós Georgina, főszerkesztő, Pannon Rádió: „Ezt a képet a feleség készíttette, őt ábrázolja a fotó, illetve a három gyereket, és a Vöröskereszt vitte ezt a képet táborról-táborra, míg végül megtalálta a családfőt, és ez volt az a kép, ami igazából őt életben tartotta és hazahozta hat évvel később a családjához. Ezt a kis történetet próbáltuk meg a családtagok elbeszélése alapján bemutatni. Két szakértői szálat is bevittünk a történetbe, az egyik szakértőnk egy bácskai kontextusba helyezi a történetet, a másik pedig egy Kárpát-medencei, illetve európai kontextusba.”

A filmben az apa két lánya idézi fel az akkori időket, illetve édesapjuk emlékét. Szalai Adrián, operatőr, Pannon RTV: „Számomra az volt a legemlékezetesebb, amikor láttam, hogy ezek a testvérek mennyire összetartanak, és mennyire szeretik egymást a mai napig, és úgy tűnt egy kicsit, hogy ez az esemény hozta őket még jobban össze.”

A Pannon RTV A kendergyári asszonyok férjei című dokumentumfilmjét szombaton mutatják be a Duna World csatornán 14 óra 50 perctől.

Pannon RTV
dokumentumfilm
A kendergyári asszonyok férjei
Duna World
Temerin

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.