Ugrás a tartalomra

Pechán József – A századforduló művésze

2018.04.28
15:47
2018.04.28
17:50
Forrás
Pannon RTV
Pechán József – A századforduló művésze címmel nyílt kiállítás tegnap este a nagybecskereki Népmúzeumban.

A tárlat a verbászi és a nagybecskereki múzeumok együttműködésével, valamint magángyűjtők hozzájárulásának köszönhetően valósult meg.

Fényképész, zenei tehetség, karikaturista volt, verseket és színműveket írt, színészkedett is - Pechán Józsefet azonban elsősorban a mai Vajdaság legjelentősebb szecessziós festőjeként tartják számon. Az 1913-as önálló tárlata az első modern kiállítás volt a Vajdaság területén.

Ivana Arađan, a kiállítás szerzője: „Nekünk, mint a kiállítás szerzőinek és szervezőinek, az volt a célunk, hogy a nagybecskereki közönségnek Pechán Józsefet, Vajdaság egyik legjelentősebb modern művészét, festőként, szobrászként, fényképészként, karikaturistaként mutassuk be.”

Pechán Józsefet 1969-ben Béla Duranci fedezte fel ismét a Szabadkán bemutatott kiállítással. Később megjelent A két Pechán című könyv, majd pedig a Pechán Józsefról szóló monográfia, Béla Duranci, Bordás Győző és Németh Ferenc közös munkájaként.

Bordás Győző, író: „Azt hiszem, hogy ilyen teljes Pechán-gyűjteményt még nem is nagyon láttunk. Tehát ennek a kiállításnak nyilván ez az értéke, a külön értéke. Amellett én a magam részéről 14 dokumentumot bocsátottam a rendelkezésükre, amelyek közül sok mindent most láthat először a közönség.”

Pechán József festményeinek egy jelentős része magyarországi magángyűjteményekben van. A családi hagyatékban maradt 25 alkotása és a családi relikviák jelentős része pedig megtekinthető a verbászi Városi Múzeum állandó kiállításán.

Vesna Grgurević, igazgató, Városi Múzeum, Verbász: „Pechán József Nagybecskereken látható alkotásai a verbászi Városi Múzeum gyűjteményéből valók. Az itt látható művek a verbászi múzeum állandó kiállításának a részét képezik. A nagybecskereki múzeum rendelkezésére bocsátottuk őket, és lényegében a tárlat domináns részét képezik.”

A kiállítást június 15-éig lehet megtekinteni a nagybecskereki Népmúzeum kiállító-termében. A kiállítás alatt pedig előadásokat szerveznek Pechán József képzőművészeti és fotográfusi munkájáról.

Pechán József
Nagybecskerek
kiállítás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.