Ugrás a tartalomra
Életfa-díjak
Pannon RTV/Tímár Zsolt

Példaértékű életpályákat díjaztak Vajdaságban

2018-01-12
12:19
2018-01-12
20:43
Forrás
Pannon RTV
Zentán ma este osztották ki a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított Magyar Életfa-díjat, valamint a Kárpát-medence magyar közösségeiért végzett munka elismeréséül az Aranyplakettet.

Ma adták át a vajdasági magyar közösségek megtartásáért tevékenykedők életművét elismerő díjakat Zentán, a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén. Idén is olyan négy személy részesült Magyar Életfa-díjban, akik a szülőföld megtartó erejét igazolták. Ilyen például Kalapis Sztoján atya, aki meghatározó személye a bánáti közösségnek. Őt a magyar keresztény szellemiség életben tartásáért és a szórványban élő magyar fiatalok anyanyelvi oktatásáért végzett munkájáért díjazták.

Kalapis Sztoján

Kalapis Sztoján atya, szalézi szerzetes: „Ha nem lenne ez az erős hit, vagy a lelki vezetőmnek a támogatása, útmutatása, akkor még nehezebb lenne. De mindig találunk olyan megoldást a lelki vezetőmmel, hogy kilábalunk a nehézségekből, és folytatjuk még nagyobb lelkesedéssel.

Mezei Erzsébetet Zentán és környékén a rajzpedagógiai munkásságáért, és a Zentai Képzőművészeti Alkotóműhely megalapításáért díjazták. Alkotói munkássága az élő néphagyományok tiszteletét és megbecsülését jelzi.

Mezei Erzsébet

Mezei Erzsébet, képzőművész: „Ha újra kezdhetném, újra csak tanár lennék, és képzőművészet szakos tanár. Gyönyörűséges volt, amikor egy gondolatot elhintek közöttük, és mindig másképpen jelenik meg, mint ahogyan én azt elképzeltem.”

Pénovácz Antal pacséri nyelvjárás- és néprajzkutató tudományos munkásságával érdemelte ki az elismerést. Szerinte fiatalon lelkesítőbb díjat kapni.

Pénovácz Antal

Pénovácz Antal, néprajzkutató: „Még az ember fiatal, csinálja, eredményt ér el, akkor szeretné is, ha visszajeleznének neki. Pláne aki vidéki magányban tengődik, annak nagyon nehéz.

A Magyar Életfa-díj negyedik díjazottja idén Diósi János, a doroszlói közösségi sportklub és az Alvég tekeklub alapítója, aki a hagyományőrzés megszállottja.

Diósi János

Diósi János, művelődésszervező: „A kilencvenes években minden nullán volt, és ezt kellett újból beindítanunk, ami nem volt könnyű. Össze kellett az embereket hozni, hogy csináljuk. Szerencsém volt, mert olyan emberek voltak mellettem, akik segítettek.”

Az elismeréseket minden évben Zentán adják át. A díj Nemes Fekete Edit szabadkai keramikusművész Életfa című kerámia faliképe, amihez egy egyedi oklevél társul. 

A Kárpát-medence magyar közösségeiért végzett őrző-teremtő munka Aranyplakettjét idén Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke kapta.

Vajdaság
Zenta
Magyar Életfa-díj
Kalapis Sztoján
Mezei Erzsébet
Pénovácz Antal
Diósi János

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Motoros baleset a Majsai úton

Baleset történt szerda este Szabadkán a Majsai úton. A szemtanúk elmondása szerint egy motoros közlekedett Makkhetes irányába, amikor a kanyarban lévő kis utcából egy autó kihajtott elé.

Megnyitottak Szerbia-szerte a Lidl áruházak

A cégóriás olyan termékeket dobott piacra, amelyek eddig Szerbiában nem voltak jelen. A német lánc szerbiai megjelenését már hónapok óta nagy várakozás előzte meg.