Ugrás a tartalomra

Példaértékű összefogás Zentagunarason

2017.12.10
07:52
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
Zentagunarason megszervezték az I. Népzenei Találkozót. A rendezvény keretében megünnepelték a színház épületének felújítását is.

A színház épületének felújítását a magyar Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkársága a Bethlen Gábor alapkezelő Zrt. keresztül, az MNT közreműködésével, Topolya Község és a zentagunarasi helyi közösség támogatott. A helyi és környékbeli művelődési egyesületek gazdag műsorral örvendeztették meg a vendégeket. A rendezvényhez a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. 130 ezer forinttal járult hozzá.

A legfiatalabbak fellépésükkel ünnepi hangulatot varázsoltak a színpadra. Horváth Ágota, Pimpimpáré csoport, Zentagunaras: „Ma betlehemes játékkal lépünk fel, és szeretek szerepelni.”

A helyiek örülnek annak, hogy kellemes környezetben tudnak fellépni és vendégelőadókat fogadni. Szeverics Franciska, tag, Gyöngyvirág asszonykórus, Zentagunaras: „Ennek a szép, felújított teremnek meg pláne nagyon örülünk, így szívesebben fogadunk vendégeket, mert szégyelltük, hogy a miénk kicsit, azaz nagyon kopottabb volt ahhoz képest, ahova máshova elhívtak minket.”

A találkozón Gunaras, Bajsa, Pacsér, Kevi népzenei kórusai, zenekarai, valamint a helyi Petro Kuzmjak ruszin művelődési egyesület és a házigazda Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület csoportjai léptek fel. Nagy Bozsik Angéla, elnök, Gracza János Színjátszó és Irodalmi Egyesület, Zentagunaras: „A Bethlen Gábor Alaptól nyertünk pénzt a népzenei találkozó megszervezésére, és nagyon boldogok vagyunk, hogy ez az álmunk is valóra vált, csoportjainkat nagyon gyakran hívják ilyen rendezvényekre, szeretünk is elmenni, és szerettük volna ezt viszonozni.”

Az ötvenes években épült színház rossz tetőszerkezetének egy részét, mennyezetét, világítását, vizesblokkjait, nyílászáróit újították fel az elmúlt évben. Sípos Hajnalka, a helyi közösség végrehajtó bizottságának elnöke: „A Bethlen Gábor Alap a Magyar Nemzeti Tanács közreműködésével pénzelte a felújítások nagy részét, közel 1 millió 800 ezer dinár értékben sikerült pénzeszközöket kapnunk, továbbá a helyi közösség járult hozzá anyagiakkal a helyi hozzájárulás forrásaiból, valamint Topolya Községnek köszönhetően még kisebb javításokat is el tudtunk végezni.”

A jövőbe próbáljuk továbbvinni értékeinket, úgy, hogy közben megfelelő körülményeket teremtünk ehhez a jövő generáció számára – mondta Hajnal Jenő, az MNT elnöke: „ Ennek a találkozónak is arról kell szólnia, hogy ahogyan az örökséget, a hagyományt átadják az idősebbek, a fiatalok olyan megújított épületekben tudjanak már működni, továbbvinni a lángot, amelyek a 21. század minden elvárásának eleget tesznek. Nem ott tartunk még, tehát számos a feladat és a tennivaló.”

A zentagunarasi színház felújítása a példaértékű összefogásnak köszönhető – emelte ki Pásztor István, a VMSZ elnöke: „Ott, ahol ilyen programot tudnak csinálni, ahol ennyi közösségileg elkötelezett ember van, ahol ennyi ember van, aki igyekszik megőrizni a hagyományainkat, ott létjogosultsága van a felújításnak, és létjogosultsága van a folyamatos fejlesztésnek. Örülök, hogy ez a beruházás sikeresen zárult. Itt egy közös összefogásról van szó.”

A zentagunarasi színházterem a művelődési egyesületeken kívül az iskola diákjai és számos civil szervezet számára nyújt fellépési, programszervezési lehetőséget, igazi közösségi térként működik, ezért a jövőben folytatják az épület korszerűsítését.

Zentagunaras
népzenei találkozó
színházépület
Pásztor István
Hajnal Jenő

Most

14:41

Halásztelki fúvósok koncerteztek Belgrádban

A Bocskai István Református Oktatási Központ Fúvós Együttese mutatkozott be a belgrádi Collegium Hungaricumban. A Magyarországról érkező fiatalok egyórás koncertet tartottak a szerb fővárosban működő magyar kulturális központban.
14:34

Elkezdődött a TeátrumHíd Fesztivál

A programot zenei-összművészeti est, pódiumbeszélgetések is színesítik, és a fesztivál ideje alatt kiállítják a szervezők által középiskolások számára meghirdetett rajzpályázat legjobb alkotásait is.
13:04

Nehézbombázót lőtt le Ukrajna

Ukrajna pénteken lelőtte az orosz légierő egyik Tupoljev Tu-22M szuperszonikus nehézbombázóját a dél-oroszországi Sztavropol régióban – közölte Kijev.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.