Ugrás a tartalomra

Példaértékű vajdasági életpályák elismerése a Magyar Életfa-díj

2019.01.25
17:51
2019.01.25
20:50
Forrás
Pannon RTV
Zentán, a magyar kultúra napjának délvidéki központi ünnepségén adják át a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség által alapított életműdíjakat.

A Magyar Életfa díjat a példaértékű vajdasági életpályák, pályaívek elismeréseként osztják ki. Minden évben négy díjazottnak örülhet a vajdasági magyar közösség.

Idén Németh Mátyás temerini fotóriportert, fényképészt is díjazzák.

Németh Mátyás, fotóriporter: „Szép az élet, ezt csak élni kell, használni kell, csinálni, ha gyötrődés is jár néha vele, tovább kell vinni.”

Beszédes Margit újvidéki kórusvezető számára is sokat jelent az elismerés: „Örülök, hogy megkaptam, végül is igaz, ami igaz, a belefektetett munka, és amit most megkaptam, egyensúlyban vannak.”

Vendel Gyöngyi is kórust vezet. Azt mondja, az elmúlt negyven év örömmel tölti el: „Az embernek öröm, amikor látja, hogy negyven év után mi mindent ért el. Ez a díj olyan, mintha a munkásságomnak a gyümölcse lenne.”

Kónya Sándor fiatal gépészmérnökként szeretett bele a népdalokba, azóta gyűjti őket. A díjakhoz nincs hozzászokva.

Kónya Sándor, népdalgyűjtő: „Megindítja ez az embert, mert azt látja, hogy csak odafigyel valaki a munkásságára.”

Az esten kiosztják még a Kárpát-medence magyar közösségeiért vállalt őrző és teremtő munka elismeréséül létrehozott Aranyplakettet is. Idén Németh István székesfehérvári népdalgyűjtőt díjazzák.

Magyar Életfa-díj
Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség
Németh Mátyás
Beszédes Margit
Vendel Gyöngyi
Kónya Sándor
Németh István

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.