Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

„A pesti Schöfft festőművész család” Szabadkán

2023.01.25
15:35
2023.01.25
16:50
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt „A Pesti Schöfft festőművész család” című nemzetközi kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlaton közel 30 magyarországi és szerbiai egyházi-, illetve portréművet állítottak ki, amelyek az egykori pesti Schöfft családtól származnak. A család az 1770-es évektől az 1850-es évekig alkotott, tagjai pedig olyan híresek lettek korukban, hogy Pest belvárosának egyik utcáját Képíró utcának keresztelték, ahol tevékenykedtek. A kiállításon olyan műveket állítottak ki, mint Ferenc császár, József nádor és Pázmány Péter érsek portréja. Az alkotásokat május végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Korhecz Pap Zsuzsanna, a kiállítás kurátora: „Valójában a kornak az alapművészete volt, mert akkor az egyszerű emberek csak templomban találkozhattak. Például itt vannak az uralkodóportrék is, amelyek egykor a pesti királyi egyetem dísztermében voltak, Ferenc császáré, József nádoré és az egyetemet alapító Pázmány Péter érseké. Ami szerintem a kiállítás szenzációja, hogy kölcsönkaptuk a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumból a gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló portrét, amelyet Schöfft József Károly fiának, Ágostonnak az eredetije után festett meg, amelyet én évtizedek óta szakirodalomból ismerek és számtalan történelemkönyvben találkozhattunk vele, most élőben a saját nagyságában megtekinthetik a látogatók.”

Szabadkai Városi Múzeum
Schöfft
A Pesti Schöfft festőművész család

Most

19:30, Frissítve: 19:41

Újra járható az M5-ös autópálya Lajosmizsénél

Az autópályán, Lajosmizse közelében a forgalom ismét zavartalanul haladhat. Kora este 3 gépkocsi ütközött az M5-ös autópályán Lajosmizsénél, a Szeged felé vezető oldalon - közölte a Bács-Kiskun Vármegyei Rendőr-főkapitányság a police.hu oldalon.
18:11, Frissítve: 18:48

Kisorsolták az első lakásokat a nyereményjátékon

Šabacra és Kruševacra került a Vedd el a számlát és nyerj! nevű nyereményjáték első két díja, legalább is itt kaptak számlát a vásárlásukról a beküldők. Egy másfél szobás és egy kétszobás belgrádi lakás jár a nyerteseknek.
17:07, Frissítve: 17:19

Petr Pavel nyerte a cseh elnökválasztást

Petr Pavel nyugalmazott tábornok nyerte a cseh államfőválasztást - derül ki a statisztikai hivatal által közzétett, a szavazókörzetek 98 százalékában leadott és összeszámlált szavazatok alapján.
16:02, Frissítve: 17:22

Valamelyest csökkent a műtrágya ára

Az őszi 110 dináros ár helyett most akár 90 dinárért is megvásárolható a növények számára elengedhetetlen tápanyagforrás. A gazdák örülnek az árcsökkenésnek, de mint mondják, ez még mindig nagyon drága.

Népszerű

Gázt szállító vagonok siklottak ki Szabadkánál

Kisiklott egy propénnel teli tartályokat szállító vonat három vagonja Szabadkán. Információink szerint szivárgás nem történt, a balesetben pedig senki sem sérült meg. A vagonok sínre való visszahelyezése még folyamatban van.