Ugrás a tartalomra

„A pesti Schöfft festőművész család” Szabadkán

2023.01.25
15:35
2023.01.25
16:50
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt „A Pesti Schöfft festőművész család” című nemzetközi kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.

A tárlaton közel 30 magyarországi és szerbiai egyházi-, illetve portréművet állítottak ki, amelyek az egykori pesti Schöfft családtól származnak. A család az 1770-es évektől az 1850-es évekig alkotott, tagjai pedig olyan híresek lettek korukban, hogy Pest belvárosának egyik utcáját Képíró utcának keresztelték, ahol tevékenykedtek. A kiállításon olyan műveket állítottak ki, mint Ferenc császár, József nádor és Pázmány Péter érsek portréja. Az alkotásokat május végéig tekinthetik meg az érdeklődők.

Korhecz Pap Zsuzsanna, a kiállítás kurátora: „Valójában a kornak az alapművészete volt, mert akkor az egyszerű emberek csak templomban találkozhattak. Például itt vannak az uralkodóportrék is, amelyek egykor a pesti királyi egyetem dísztermében voltak, Ferenc császáré, József nádoré és az egyetemet alapító Pázmány Péter érseké. Ami szerintem a kiállítás szenzációja, hogy kölcsönkaptuk a veszprémi Laczkó Dezső Múzeumból a gróf Széchenyi Istvánt ábrázoló portrét, amelyet Schöfft József Károly fiának, Ágostonnak az eredetije után festett meg, amelyet én évtizedek óta szakirodalomból ismerek és számtalan történelemkönyvben találkozhattunk vele, most élőben a saját nagyságában megtekinthetik a látogatók.”

Szabadkai Városi Múzeum
Schöfft
A Pesti Schöfft festőművész család

Most

14:56, Frissítve: 15:06

Nem nyugszanak a fegyverek

Oroszország szerint a fronton Ukrajna helyzete jelenleg elég kedvezőtlen, egy újabb amerikai hadi segítség nem sokat tudna ezen változtatni, ellenben további ellenségeskedést szítana.
14:50

Közegellenállás riportpályázat

A padéi Takáts Rafael Magyar Kultúrkör Keszég Károly (1954–1997) újságíró, a Napló hetilap főszerkesztője emlékére huszonötödik alkalommal hirdeti meg a Közegellenállás című riportpályázatot.
14:31, Frissítve: 14:48

Szankciók Irán ellen

Az uniós tagállamok vezetői egyetértettek abban, hogy szankciókat kell hozni Irán ellen az Izrael elleni hétvégi támadás miatt – hangsúlyozta Charles Michel, Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az informális uniós csúcsértekezleten.
13:41, Frissítve: 13:59

Ökumenikus imahét Hertelendyfalván

A Krisztus-hívők egységéért tartottak összejövetelt a helyi vallási közösségek tagjai Hertelendyfalván az Imahét keretében. Az evangélikus, katolikus és református egyháztagok együtt énekeltek és imádkoztak.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.