Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Péterrévén is megünnepelték a magyar kultúra napját

2023.01.21
11:38
2023.01.21
17:10
Forrás
Pannon RTV
Pénteken este Péterrévén is megünnepelték a magyar kultúra napját, de Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról is megemlékeztek. A Művelődési Házban megtartott műsort az óbecsei Népkönyvtár péterrévei tagozata szervezte.

A Tisza Mente Közművelődési és Népművészeti Egyesület kis táncosai is felléptek pénteken este a péterrévei Művelődési Házban, mellettük a dr. Kiss Imre Művelődési Kör tamburacsoportjai és az asszonykórus is színpadra állt a magyar kultúra napja alkalmából szervezett műsorban.

Január 22-én lesz 200 éves Kölcsey Ferenc Himnusza, amit Rab Irisz szavalt el.

A Folkbeat zenekar két tagja a népdalok mellett megzenésített Petőfi Sándor-verseket is előadott, ugyanis az idén emlékezünk meg a költő születésének 200. évfordulójáról. Immár 34 éve annak, hogy január 22-én megünnepeljük a magyar kultúra napját.

Csasznyi Imre, népzenész, Budapest: „Itt a határon túl mindig egy kicsit szívszorítóbb ez a történet, tudjuk, hogy milyen időszakokon vagyunk túl, és hogy a magyarságunk megélése néha elég nehéz volt ezeken a vidékeken, de én éltem mindkét országban, és olyan oda-vissza kölcsönhatások vannak, hogy folyamatosan erőt tudunk meríteni egymásból.”

Réka és Imi a kiskoncerten a közönséget is megénekeltette, a falu apró táncosai pedig még a színpadra is felpattantak jókedvükben.

G. Nagy Réka Viktória, népzenész, Budapest: „Nekem nagyon tetszik az, hogy minden egyes ünnepet, akár a magyar kultúra napját, akár a költészet napját vagy március 15-ét egy szép műsorral ünneplik meg az emberek, és tetszik nagyon az, hogy a gyerekek is részt vesznek benne egészen a kicsiktől a nagyokig – azt gondolom, hogy erről szól a kultúra.”

Ünnepi beszédet Kiss Igor, az óbecsei Képviselő-testület elnöke mondott.

„A kultúrát mint egy virágoskertet is, művelni kell. Ilyenkor, amikor látom, hogy különböző generációk, nagymamáktól dédunokákig, mert biztos, hogy voltak ilyen rokoni szálak is a színpadon, ilyenkor egyrészt boldogok lehetünk, másrészt megnyugodhatunk, hogy van ennek a nemzetnek jövője, van a kultúránknak, nyelvünknek jövője.”

A magyar kultúra napjának ünnepét Péterrévén az óbecsei Népkönyvtár péterrévei tagozata szervezte meg.

Péterréve
magyar kultúra napja
Kiss Igor
Csasznyi Imre

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:37, Frissítve: 21:49

Megszakítani a párbeszédet

A Szerb Lista a párbeszéd megszakításáért száll síkra, amíg a koszovói rendőrség rendkívüli erői és a polgármesterek vissza nem vonulnak.
16:05

Harci készültségben marad Szerbia Katonasága

Egyelőre nyugodtan telik a nap Koszovó északi részén. Ennek ellenére harci készültségben marad Szerbia Katonasága - erről döntöttek a Nemzetbiztonsági Tanács mai ülésén, amelyen a szerb kabinet tagjai mellett, Aleksandar Vučić államfő is jelen volt.

Népszerű

Tűz volt Szabadka központjában

Tűz ütött ki a szabadkai Đuro Đaković utca egyik épületében. A forgalmat lezárták egy időre, majd újraindult a közlekedés, de nagy volt a torlódás, rendőrök irányították a forgalmat.