Ugrás a tartalomra

Petőfi és Szendrey házasságát dolgozza fel a Zentai Magyar Kamaraszínház előadása

2022.04.28
08:39
2022.04.28
16:24
Forrás
Pannon RTV
Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házasságát dolgozza fel az a színdarab, amit ma mutatnak be a Zentai Magyar Kamaraszínházban.

A Mészáros Anikó által írt, Szerelmek szerelme címet viselő előadás a magyar költészet egyik legkiemelkedőbb és legismertebb alakjának, Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából készült. Stábunk a főpróbán járt.

Szendrey Júlia és Petőfi Sándor házassága egyike a leghíresebb, legromantikusabb szerelmi történeteknek a magyar irodalomban. A színdarab e két művész kapcsolatát és nem mindennapi történetét mutatja be. Petőfit Nešić Máté színművész személyesíti meg.

„Magamra formáltam, tehát ez a Petőfi, Máté valamilyen szempontból, mintha én lennék. Nem akarok ilyen nagy szavakat használni, de nem az van, hogy most van egy karakter, akiről tudjuk, hogy nem tudom, milyen, mint egy mesében és akkor elképzeljük, hogy ő a nagy költő, hanem ő is egy ember. Igazából vannak ezek a helyzetek, szerelem, forradalom és ehhez úgy hozzányúlni, hogy az valós legyen, hogy ne legyen patetikus, nagyon nem egyszerű feladat.”

A történet feldolgozásában az író versei, a feleségével folytatott levelezések, valamint Szendrey naplója jelentett segítséget a színészeknek. Szendrey Júlia bőrébe Székely Bea bújt a drámában.

„Kemény kritikákkal kellett szembenéznie, ami el is hangzik az előadásban, és mindezek ellenére, ami a Petőfi és az ő szerelmét illeti, az édesapja tilalmával szembement azért, hogy az ő házasságuk, kapcsolatuk létrejöhessen.”

Az előadás bő másfél hónap alatt készült el Virág György rendezésében, aki a kézzelfoghatóság és mindennapiság megjelenítésére törekedett.

„Azok a tények, amiket tudunk erről a két emberről, az nem kevés. Petőfiről szinte mindent tudunk. Szendreyről is most már, ahogy a naplója nyomtatásba került, nagyon sokan olvasgatják, tehát róla is sok adatot tudunk, de azt, hogy valójában milyen lehetett a két ember viszonya, azt senki nem tudja, csak találgatások vannak. Amit mi itt a közönségnek megmutatunk, az a mi variációnk.”

Az előadást már most nagy érdeklődés övezi. A pénteki röprizre már elkeltek a belépőjegyek. A Szerelmek szerelme című színdarabot legközelebb május 24-én és 25-én láthatja a közönség Zentán.

Zentai Magyar Kamaraszínház
Petőfi Sándor
előadás

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.