Ugrás a tartalomra

Petőfi-est Tordán

2023.02.10
11:18
2023.02.10
16:53
Forrás
Pannon RTV
A kultúrotthon színháztermében Kónya Sándor csókai versénekes Petőfi Sándor megzenésített költeményeit adta elő.

A Petőfi dalok című esten emlékeztek meg tegnap este Petőfi Sándor születésének 200. évfordulójáról a bánáti Tordán. A rendezvényt a Tordai Művelődési Napok rendezvénysorozat keretében tartották meg.

Kónya Sándor versénekes, pedagógus, néprajzkutató Petőfi Sándor megzenésített költeményeit népszerűsíti rendezvényeken, iskolákban. Azt tapasztalja, hogy a fiatalok is jól fogadják ezeket a dalokat - elsősorban Petőfi átütő erejű költészetének köszönve. „Nagy részét a gyerekkoromból ismertem. Persze, a többit keresgéltem. Szándékosan kerestem az Arany-megzenésítést például. Mivel népdalokat is gyűjtök, hát így akadtam rá a népdalos változatokra. És ismerem mások gyűjtéseit. Ezért nagyon szeretem mindig a föllépéseim során azokat is megemlíteni, akikre fölnézek. Így került bele Burány Béla is az előadásomba, mert Ő gyűjtötte az egyik népdalváltozatot.”

A Petőfi estet a Tordai Művelődési Napok keretében tartották meg, amely március végéig tart. Dobai János, tanácselnök, Torda HK: „Tordán többen viselik a Petőfi nevet: a művelődési egyesületünk 75 éves az idén, Petőfi Sándor nevét viseli. Ugyanakkor Tordán Petőfi Sándor utca is van. És ez is kötelez bennünket arra, hogy ezt a művelődési napokat valamilyen módon a Petőfi Sándor évforduló jegyében ünnepeljük meg.”

A tordai Petőfi Sándor Művelődési Egyesület sikeresen pályázott a Vajdasági Magyar Képző-, Kutató- és Kulturális Központ (VM4K) „Mozdulj! Petőfi!” címmel meghirdetett pályázatán. Sári Enikő, művészeti vezető, Petőfi Sándor ME, Torda: „Az egyesület úgy döntött, hogy egy sorozatot indít a Művelődési Napok keretein belül. Tehát ilyen Petőfi-esteket szervezünk. És ez a mai nap Kónya Sanyi bácsinak a megzenésített Petőfi verseivel fog indulni. Majd szombaton szeretnénk egy kézműves foglalkozást a gyerekekkel csinálni.”

Balázs Józsefné, a Petőfi Sándor program ösztöndíjasa Tordán egy helyi monográfia elkészítésében foglalatoskodik, de a Petőfi évforduló rendezvényeivel kapcsolatban is feladatot vállal. „Lesz a Három Torda Találkozója, március 11-én. Most oda szervezek fellépőket. Tehát ebben benne vagyok rendesen. Bihartordának a fellépőit próbálom megszervezni, hogy kijussanak és fellépjenek itt.”

Tordán Petőfi emlékének adóznak február 25-én Tiszaalpár testvértelepülésük bemutatkozóján, valamint a Három Torda Találkozója szintén a magyar szabadságharchoz és Petőfi Sándorhoz fűződő rendezvény lesz.

Petőfi Sándor
Kónya Sándor
Dobai János

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.