Ugrás a tartalomra

Petőfi Irodalmi Karaván Szabadkán

2023.03.22
13:04
2023.03.22
16:38
Forrás
Pannon RTV
A négynapos irodalmi sorozat ma Szabadkára látogatott. Ez volt az utolsó állomás.

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületében gimnazistáknak tartottak előadást, illetve beszélgettek velük az irodalom kapcsán. A rendhagyó irodalomórát Juhász Anna irodalmár és Száraz Miklós György író vezette.

Gimnazisták érkeztek a szabadkai Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar épületébe. Fujkin Zsófia a szabadkai Kosztolányi Dezső Tehetséggondozó Gimnáziumba jár. Angol szakon tanul, így angol irodalmat is, azonban a magyar irodalom és maga Petőfi Sándor sem áll messze tőle. „Sokat szoktunk róla tanulni, rengeteg videót nézünk, szoktak lenni előadások is az iskolában. Pont most, azt hiszem, hogy az előző félévben tanultunk róla bővebben, és az iskolánkban mi tényleg foglalkozunk a vajdasági magyar irodalommal és komplett a magyar irodalommal, igazából erre fektetjük a legnagyobb hangsúlyt.”

De vajon mikor is jut ideje egy tizenévesnek arra, hogy olvasson? Az írók reménykednek, hogy sikerül felkelteni az olvasók figyelmét, és közönségbarát írásokat tárnak eléjük - mondta Száraz Miklós György író. „Számonkérni az olvasást ma, tizenéves gyerekeknél, amikor annyi a vizuális élmény... És nem is csak az, hogy mobiltelefon és sms, valamint filmek tömkelege, hogy tulajdonképpen nem is tudjuk, hogy mikor is jut ideje olvasni egy túlterhelt tizenéves gyereknek, aki sportolni jár, esetleg zenét tanul még a suli mellett. A regényekre maradnak azok a nyugis órák, ami az én kölyökkoromban még volt, és remélem, hogy igen, nekik is jut idejük erre. Nem ellenpropagandát akarok kifejteni, csak nehezen képzelem el, hogy hogyan fér bele az életükbe.”

Kortárs magyar irodalom és Petőfi Sándor - ezek voltak a szabadkai előadás központi témái, amelyen a diákokat is megszólaltatták. Az idei karaván mottója egy Petőfi idézet volt: Legyen minden dalunk egy-egy vigasztalás. Juhász Anna, irodalmár: „Nagyon jól sikerült ez a négy nap, most már a negyedik napunk volt, voltunk Újvidéken, Óbecsén és Zentán. Nagyon jó közönség fogadott minket, de én ezt tudtam, hogy ahol lélekkel történik az élet, ahol az emberek közti kapocs kulcsa az összetartozás, a szeretet, az, hogy megtaláljuk a közös nyelvet, beszéljük ezt a nyelvet, őrizzük meg azt az örökséget, ami mindannyiunkat valahogy összetart.”

Az irodalom-népszerűsítő sorozatot a Petőfi Kulturális Ügynökség szervezte, a 200 éve született költő, Petőfi Sándor emlékére.

Petőfi Irodalmi Karaván
Szabadka
gimnazista
irodalom
Petőfi Sándor

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.