Ugrás a tartalomra

Petőfi-napokat tartanak Újvidéken

2017.11.21
14:12
2024.03.19
08:51
Forrás
Pannon RTV
A rendezvénysorozaton minden korosztály megtalálja a hozzá közel álló eseményt.

Szavalattal, illetve a Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ kórusának énekével nyitották meg a rendezvényt. Kalapáti Erzsébet, kórustag, Petőfi Sándor MMK: „Minden évben részt vettünk a Durindón is, meg a kórustalálkozókon is. Énekeltünk népdalokat is, meg komoly dalokat is. Valamikor operett-esteket is tartottunk, amikor még többen voltunk.”

A rendezvénysorozat keretében a Mimóza kézimunkacsoport kiállítását is megtekinthetik az érdeklődők.

Csáky S. Piroska, tag, Mimóza kézimunkacsoport: „Az én édesanyám gyönyörűen kézimunkázott, és én is tudok minden technikát, de valahogy az időm sem engedte meg, amíg aktívan tanítottam, aztán más okok miatt nem tudtam kézimunkával foglalkozni, és egyszer csak elkezdtem kijárni, mint tiszteletbeli tag.”

A szebbnél-szebb kézműves termékeket meg is vásárolhatják egy hétig az odalátogatók minden nap délelőtt 10 órától este 8-ig. Monoki Julianna, csoportvezető, Mimóza kézimunkacsoport: „Amint látják a kiállításból is, mindenféle technikával foglalkozunk, nem úgy van, hogy csak egyfajtát, hogy csak kötést, csak horgolást vagy csak egyfajta hímzést, hanem törekszünk mindenfajta technikát megismerni, és ezért tanítjuk egymást.”

A Petőf-napok egy csokorba fogja az újvidéki magyarságot. Ladisity Melinda, elnök, Petőfi Sándor Magyar Művelődési Központ: „Mindazokat a munkákat kiállítják, amivel esetleg vendégszerepeltek, vendégkiállításokon vettek részt, önálló kiállításokat készítettek vagy pedig éppen versenyekre neveztek be, ahonnan, nagyon büszkén mondhatom, hogy nagyon gyakran szép eredményekkel, serlegekkel térnek vissza.”

A héten még megnyitják a Peart képzőművészeti szakcsoport munkáit, ahol vendégkiállítást szerveznek az újvidéki Bogdan Šuput Képzőművészeti Középiskola növendékei. Gyermekeknek bábszínházzal, mulatni vágyóknak pedig a rendezvénysorozat zárásaként szombaton Erzsébet-Katalin bállal kedveskednek.

Újvidék
Petőfi-napok

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.