Ugrás a tartalomra

A Petőfi-szobornál ünnepelt Óbecse

2018.03.16
19:25
2024.03.19
08:33
Forrás
Pannon RTV
2012-ben Óbecsén avatták fel Vajdaság első egész alakos Petőfi-szobrát, azóta itt emlékeznek az óbecsei magyarok az 1848-49-es szabadságharcra és forradalomra.

Ahogy éledezett a nemzeti öntudat, úgy vetette meg a lábát a magyar kultúrában a magyar tánc. A Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör táncosai és énekesei „Volt egy tánc…” címmel tartottak ünnepi műsort az 1848/49-es szabadságharc és forradalom 170. évfordulója alkalmából. Az eső a szobor mellől a terembe kényszerítette a közönséget, de a produkció így is vastapsot érdemelt. Cseszák Balázs, koreográfus, Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör: „A reformkorban eszméltek rá az emberek arra, hogy szükség van a magyarság-öntudatra, mindenkinek szüksége van arra, hogy magyarnak érezze magát, és a verbunkon meg a csárdáson keresztül ez nagyon szépen kibontakozik.”

A magyar kormány 2010 óta az oktatási és művelődési támogatások mellett új gazdaságfejlesztési lehetőségeket is nyitott a vajdasági magyarok számára, a kettős állampolgárságról szóló törvény meghozatalával pedig egységesítette a magyarságot – mondta el ünnepi beszédében Molnár Viktor, óbecsei elnök (VMSZ): „Mi, határon túli magyarok nem csak a magyar állampolgárságunkat kaphattuk vissza, hanem a választójogot is. Nem csak nyelvi, kulturális, szellemi, hanem közjogi értelemben is részesei vagyunk a magyar nemzetnek. A kölcsönös bizalom, a szellemi és más kapcsolat megerősödött az anyaország és a vajdasági magyarok között. A soron következő magyarországi országgyűlési választások tekintetében mi délvidéki magyarok már nem vagyunk kívülállók.”

A Magyar Nemzeti Tanács támogatásával elkészült életnagyságú Petőfi-szobrot a város legfontosabb magyar vonatkozású köztéri alkotásaként tisztelik Óbecsén. A szobornál most egy emléktáblát is lelepleztek. Hajnal Jenő, elnök, Magyar Nemzeti Tanács: „Óbecsén a Petőfi-szobor a művelődési egyesület nevét még inkább kiemelve arra is utal, hogy nem csak Petőfi örökségét, 1848 hagyományát, hanem az itt élő magyarságnak is olyan nyomát hagyjuk itt a jövő nemzedéke számára, amelyre büszke lehet ez a közösség.”

A megemlékezés a Petőfi-szobor megkoszorúzásával ért véget.

Óbecse
Petőfi-szobor
szabadságharc
megemlékezés

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.