Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Lukács Attila

Petrovics Emil emlékére szólt a zene Nagybecskereken

2021.07.01
12:52
2021.07.01
17:07
Forrás
Pannon RTV
A Nagybecskereki Székesegyházban megtartott tegnap esti hangversenyével kezdte vajdasági körútját a szegedi Giovani Artisti Vonósnégyes.
Pannon RTV/Lukács Attila

Ma Csókán lépnek fel, Ludas, Kevi és Magyarkanizsa után szombaton Padén zárul a hangversenykörút.

Pannon RTV/Lukács Attila

A hangversenykörúttal a nagybecskereki születésű, Budapesten elhunyt Petrovics Emil zeneszerző emlékének adóznak. Tegnap este csak az ő műveit adták elő.

Balázs József, Nagybecskerek: „Szeretném megdicsérni a szegedi művészeknek a produkcióját és megköszönni azt, hogy városunk szülöttjének egy ilyen szép emlékestet tudtak ajándékozni. Dicséretre méltó az, hogy halálának tizedik évfordulója alkalmából, itt, szülővárosában, az ő zenei életéből egy ilyen rangos hangversenyt kaphatott a nagybecskereki közönség.”

Pannon RTV/Lukács Attila

Petrovics Emil elköltözött a szülővárosából, de a családjának a kötődése a városhoz mindmáig megmaradt és él.

Jenován Flórián, kántor, Nagybecskereki Székesegyház: „Talán az én szempontomból különleges eseménynek is számít, hiszen Petrovics Emil nagyapja a becskereki székesegyház szolgálatában állt – mint kántor. És ezt a tisztséget most én töltöm be. És ez különösen jó érzés nekem.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A Giovani Artisti Vonósnégyes tagjai a Szegedi Szimfonikus Zenekarban dolgoznak, a csellistájuk a hódmezővásárhelyi zeneiskolának az igazgató-helyettese, az orgonista és a fagottosuk pedig Budapestről jött.

Losó Dávid, művészeti vezető, Giovani Artisti Vonósnégyes, Szeged: „Délvidéken most vagyunk először. A Nemzeti Kulturális Alap pályázatának köszönhetően volt lehetőség arra, hogy eljöjjünk, számunkra külföldre, Szerbiába. Viszont maga a formáció 2013 óta létezik. Nagyon sokan játszottunk Szegeden, szinte egész Magyarországon. Több száz orgonakoncertet adtunk már ez idő alatt. És szerintem 60-70 vonósnégyes fellépésünk volt már.”

Pannon RTV/Lukács Attila

A hangversenykörút a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Giovani Artist Kft. közreműködésével, a Nemzeti Kulturális Alap támogatásával jött létre.

Petrovics Emil
Nagybecskerek
Giovani Artisti

Most

22:42

Finisben Németországban a választási kampány

Utolsó hetéhez érkezett a német választási kampány, amelynek nagy kérdése, hogy ki lesz Angela Merkel utódja, de talán még ennél is fontosabb, hogy milyen pártok fogják alkotni a következő kormánykoalíciót Berlinben.

Népszerű

Leégett egy autószerelő műhely Szabadkán

A villámgyorsan a helyszínre érkező tűzoltók már csak a környező épületeket tudták megvédeni a lángoktól. A tűz szerencsére emberi életet nem követelt, azonban a kár tetemes. Az illetékesek szerint nem önhiba, hanem elektromos zárlat okozta a tüzet.