Ugrás a tartalomra

A polgárság megjelenése a paraszti közösségben - könyvbemutató Kishegyesen

2022.03.26
19:55
2022.03.26
20:12
Forrás
Pannon RTV
A gazdagon illusztrált könyv a parasztságnak a középosztályba történő beolvadását írja le Kishegyesen.

Szőke Anna néprajzkutató A polgárság megjelenése a paraszti közösségben című kötetét mutatták be Kishegyesen a falu újratelepítésének 253. évfordulójának ünnepén. A könyvet Pastyik László történész és Linka B. Gabriella, a Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke méltatta a helyi általános iskola galériájában. A könyv Kishegyes főutcáján, amit a helyiek Nagy utcának hívnak, halad házról házra, és családok történetén keresztül mutatja be a parasztságnak a középosztályba történő beolvadását. A falu polgári arculata főként az építészetben és az öltözködésben mutatkozott meg - mondja Szőke Anna, néprajzkutató.

Szőke Anna, néprajzkutató, Kishegyes: „Utánozták a városi életmódot, különösen, amikor megépül a vasút, akkor a kishegyesiek előtt kitárul a világ, úgymond utaznak északra, délre, Szabadka elérhető, sőt vannak adatok, hogy Zimonyig is elmentek. Amit ott láttak, azt lehozzák ide, ez az öltözködésben, a külsőségekben jut kifejezésre. Azt tudom mondani, hogy tulajdonképpen a parasztság jellemvonását ekkor veszti el Kishegyes. Kishegyesnek nincs népviselete, leveti, utánozza, amit a városokból hoz. Az építészetben különösen, meg kell említenem a Jáni házon az ablakok, megtalálhatók ugyanazok a minták Szabadkán, amikor a vasútállomáson jövünk le a Raichle-palota felé.”

Kishegyes
Szőke Anna

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.