Ugrás a tartalomra

Posztolj verset az utcára!

2021.04.09
12:45
2021.04.09
18:09
Forrás
Pannon RTV
A költészet napjáról emlékeztek meg Horgoson és Magyarkanizsán is. Mindkét helyszínen utcai kiállítást hoztak létre, ahol zsinórokra aggatták a gyerekek, illetve a helyiek a kedvenc verseiket.

Magyarkanizsa is csatlakozott a Posztolj verset az utcára! kezdeményezéshez. A verseket a helyi Cnesa és a képtár épülete elé állították ki. A programba a helyi kisiskolások is bekapcsolódtak. A negyedik osztályos Rekecki Jázmin egy kortárs költő, Lackfi János egyik versével érkezett. „Én nagyon szeretek verseket olvasni és azért erre a versre esett a választásom, mivel nagyon tetszenek a szójátékok benne és mókás a hangulata.”

A magyarkanizsai Leopold Kata is kedvenc versét hozta el és állította ki. „Én Juhász Ferenctől A kertekre leszállt a dér című verset választottam, azért mert nagyon tetszik a hangulata és szépen megfogalmazza a költő az ősz végi dolgokat.”

A magyarkanizsai helyszínre közel 100 magyar költő tollából született vers került ki. Nadrljanski Tornai Erika, vezető, Művészetek Háza, Magyarkanizsa: „Ez a megvalósulása annak, amin az elmúlt hetekben a lakossággal, az iskolákkal együtt dolgoztunk. Bárki hozhatott be verset, saját kézzel átírt, megírt versét, természetesen amik magyar költőktől származnak és így tisztelgünk április 11-e, a magyar költészet napja előtt.”

Horgoson is hasonló programot szerveztek, ott a Művelődési Ház előtti téren egy verskötélre fűzhették fel legkedvesebb verseiket a helyiek, köztük Börcsök Liza is. „Ludwik Jerzy Kern A zsiráf a fényképésznél verset hoztam el. Olvasok mást is. Például József Attila Altatót vagy Weöres Sándortól a Csiribirit.”

A horgosi Rác Petrának a tavalyi évben jelent meg első verseskötete és most saját verseit helyezte fel a verskötélre. „Én 16-17 évesen kezdtem el verseket írni szerelem által, szóval egy pár éve. Teljes mértékben szerelmes verseket írók. Van egy-két vers, ami nem ilyen, de általában ezeket írom. Tavaly szerencsés voltam, mert egy idős bácsi felfedezte a verseimet és úgy gondolta, hogy ezt kötetbe kellene rakni és segített, hogy megjelenjen a kötetem.”

A horgosi helyszínre is egymás után érkeztek a fiatalok, ahol a fóliázás után már fel is kerültek a verskötélre a kézzel írott versek. Horvát Hilda, könyvtáros, József Attila Könyvtár, Horgos: „Bekapcsolódtak az általános iskolások is, az alsós osztályok, voltak, akik osztállyal érkeztek, illetve a felsős tanulók is érkeznek majd és teregetnek ők is verseket ide a verskötélre.”

A településeken a tervek szerint egész hétvégén megtekinthetőek lesznek a kiállított versek.

költészet
vers

Most

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.