Ugrás a tartalomra

Préló - régi szokásokat elevenítettek fel Bajsán

2020.02.22
17:32
2020.02.22
18:41
Forrás
Pannon RTV
A téli vendégfogadási szokásokat idézték meg Bajsán. A bácskai településen 15. alkalommal szervezték meg a Préló nevű rendezvényt, amely a falu hagyományait hívja életre.

Kukoricát morzsoltak, tésztát készítettek, valamint csutkavárat is építettek Bajsán a Préló vendégei. A hagyományőrzést szorgalmazó rendezvénynek idén mintegy 350 résztvevője volt. Az eseményen a bácskai településhez kötődő régi szokásokat elevenítik fel. Kókity Erika, a bajsai Testvériség Művelődési Egyesület elnöke: Egymáshoz eljártak a családok és együtt szórakoztak. Az asszonyok kézimunkáztak, tésztát készítettek, a férfiak dolgoztak, fosztottak, morzsoltak, a gyerekek meg játszottak. Ez egészen a hetvenes évekig élő gyakorlat volt itt, a faluban, és ezt a hagyományt eleveníti fel a Préló.

A rendezvény az összefogásról is szól. Különböző nemzeti közösségek tagjai jönnek össze együttesen barátkozni, szórakozni. Idén Romániából és Magyarországról is érkeztek vendégek. Nagy Ádám, a magyarországi tari Kontyvirág Táncegyüttes művészeti vezetője: Kölcsönösen jönnek hozzánk a bajsaiak is a mi rendezvényeinkre, illetve amikor tehetjük, akkor a tari lakosok, családok is jönnek ide Bajsára. Tulajdonképpen itt egész komoly barátságok alakultak ki az elmúlt időszakban.

A rendezvényen a vendégek különböző ügyességi játékok által elevenítik fel a régi szokásokat. Az eseményen művelődési műsort is tartanak, amelyen kórusok, néptánccsoportok lépnek fel. Szőke Anna néprajzkutató: Akadályugrás is van, én ezen derültem, bő szoknyában ezt hogyan lehet. De tudtak a régiek azért szórakozni. Pénz nélkül, ez nagyon fontos. Tehát nem kellett mindenhez anyagi háttér, hogy kikapcsolódjanak.

A Préló a bajsai helyi közösség és a falubeli civil szervezetek közös szervezésében valósulhatott meg – mondta Lackovics Károly, Bajsa HK tanácselnöke:Örülök, hogy sok gyerek van, sok fiatal. A testvértelepülések abszolút számban vannak. Mindig egyre fiatalabbak jönnek, akiknek számunkra fontos megmutatni, valamikor hogyan szórakoztak az emberek. Ennek ez a lényege, hogy átadjuk a hagyományokat a fiatalabb generációknak.

A Préló lángját idén Pásztor István, a Tartományi Képviselőház elnöke gyújtotta meg. A művelődési műsort és a versenyeket követően a szervezők ebéddel és estig tartó zenés programmal kedveskedtek a vendégeknek.

Prelo
Bajsa
hagyományápolás
kukorica

Most

19:03, Frissítve: 19:25

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.
16:14, Frissítve: 16:22

Kortárs kiállítás a Kortárs Galériában

Kortárs képzőművészek által adományozott alkotásokból nyílt kiállítás a Kortárs Galériában Szabadkán. Goran Despotovskival, Mihailo Vasiljevićel és a videólinken csatlakozó Részegh Botonddal Nela Tonković beszélgetett.
15:56

Adománydobozt, mobiltelefont is loptak

A szabadkai rendőrkapitányság munkatársai a zombori rendőrséggel együttműködve letartóztatták a 2001-es születésű szabadkai V.P.-t és az 1995-ben született Apatin környéki N.M.-et, minősített lopás bűntett elkövetésének gyanúja miatt.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.