Ugrás a tartalomra

A reformáció 500. évfordulója alkalmából nyílt kiállítás Topolyán

2017.09.12
21:49
2024.03.19
08:36
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságot átfogó kiállítás nyílt a reformáció 500. évfordulója alkalmából a topolyai múzeumban.

126 tárgyat mutat be a tárlat 12 településről, Bácsfeketehegyről, Bácskossuthfalváról, Bajsáról, Kúláról, Maradékról, Nagybecskerekről, Pacsérról, Pancsováról, Szabadkáról, Torontálvásárhelyről, Újvidékről és Verbászról, valamint közgyűjteményekből.

Videoanyagok, animációk, modern látványtervi megoldások teszik az újabb generáció számára is élvezetessé a kiállítást.

Látványos, vetítéssel egybekötött szabadtéri műsor keretében nyílt meg az R500 elnevezésű kiállítás a múzeum melletti téren a városnapi rendezvénysorozat részeként. Festmények, kéziratok, dokumentumok, fényképek, Bibliák, vallási ereklyék, telepítéskori tárgyak kerülnek bemutatásra a múzeumban, melyeket közgyűjtemények, lelkészek és magánszemélyek kölcsönöztek a kiállításnak. Bobić Zuzana, Bajsa: „Száz évesek, nagyanyám, dédanyám írták bele a Bibliába a születéseket, a családba, ki hogy, mikor született, mikor haltak meg, és ez egy nagyon értékes könyv volt, amit mindeddig megvigyáztam és most kölcsönadtam erre a kiállításra.”

Videoanyagok, animációk, modern látványtervi megoldások teszik az újabb generáció számára is élvezetessé a tárlatot. Orosz Karolina, Bácskossuthfalva: „Nekem a videoszoba tetszett, ahol videót állítottak elő, egymás után mennek a videok, de szerintem nagyon érdekes.”

A kiállítás anyaga felöleli egész Vajdaság területét. Gazsó Hargita, múzeumvezető, Topolya Község Múzeuma: „Először úgy indultunk, hogy csak a községben szedjük össze a tárgyakat, evangélikus és református vonalon, viszont utána úgy döntöttünk, hogy kiterjesztjük egész Vajdaságra, hiszen a Kiss Lajos Néprajzi Társaság által olyan lelkészekkel ismerkedtünk meg, olyan magánszemélyekkel, akik nagyon értékes református-evangélikus hagyatékot őriznek otthon vagy a lelkészi hivatalban. Így indult az ötlet és így bővült 210 tárgyra, amiből most 126-ot mutatunk be.”

A kiállítás kiemelten fontos a helyi protestáns egyházak számára, hiszen lehetőséget ad a bemutatkozásra – emelte ki Móricz Árpád bácskossuthfalvi református lelkész. „Viszonylag kicsi közösség vagyunk, ha összeadjuk a protestáns egyházakat, akkor itt a Délvidéken még a magyarságon belül sem érjük el a tíz százalékot, tehát legalább kétszeres kisebbség vagyunk. Egy-egy ilyen alkalom, egy lehetőség, egy tér, ahol megjelenhetünk, az megerősítő az emberek számára, mert meg tudjuk magunkat mutatni, büszkén körbevezethetjük a barátainkat. Célunk és a múzeummal erről már beszéltünk, hogy különböző eseményeket, tartalmakat, koncerteket, kerekasztalokat, előadásokat fogunk majd ide hozni.”

A reformáció egyik legjelentősebb vívmánya, hogy az egyéntől kezdve a családon át a nemzeten keresztül hiterősítő és megtartó funkciója volt, a Vajdaságban a református és az evangélikus egyházban a reformáció 500 éves jubileuma ugyanezt a funkciót tölti be – nyilatkozta Dolinszky Gábor evangélikus püspökhelyettes. „Most is szükséges a megújulásról beszélgetnünk és a megújulásról gondolkodnunk. Most is szükséges újra és újra felelevenítenünk azokat a személyeket, akiket reformátoroknak nevezünk, azokat az eseményeket, amelyek a reformációt megelőzték és véghez is vitték, hogy ezeken keresztül tudjunk megerősödni a mai napon is, a mai életünkben is úgy hívőként, mint magyarként, kisebbségi magyarként itt a Délvidéken.”

A kiállítás tartalmazza dr. Szőke Anna fotóit is a vajdasági református és evangélikus templomokról.

A reformáció 500 évét felölelő kiállítás két hónapon keresztül november elejéig tekinthető meg. Hétköznapokon 8-14 óráig, valamint 18-20 óráig várják a látogatókat a topolyai múzeumba.

Topolya
reformáció
kiállítás

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.