Ugrás a tartalomra

Régészeti kutatások Magyarkanizsa községben

2019.11.05
17:11
2019.11.05
18:45
Forrás
Pannon RTV
Október elsején kezdődött Magyarkanizsa községben a szabadkai Községközi Műemlékvédelmi Intézet régészeti kutatása.

A kutatás a most lefektetett Török Áramlat gázfővezeték mentén halad Bulgáriától Magyarországig, vagyis 403 kilométeren. Az eddigi eredményeket ma sajtótájékoztatón ismertették az illetékesek.

Magyarkanizsa község területén az ásatások érintették Velebit, Oromhegyes, Magyarkanizsa, Martonos és Horgos kataszteri községeket is. A vezeték mentén haladó archeológiai kutatásokat Vajdaságban eddig 7 területen végezték el, Magyarkanizsa község mellett Ada és Mohol, valamint Zenta községekben. Decemberig további két községet is érintenek majd, Kishegyest és Szabadkát. Neda Mirković-Marić, a projekt vezetője elégedett az eddigi eredményekkel.

„Ami a gázvezeték területén végzett munkálatokat illeti, minden helyen első alkalommal végeztünk kutatásokat és az eredmények nagyon jók, azokon a területeken is, amelyeket már korábbi archeológiai kutatásokból ismertünk, és azokon az új területeken is, amelyekről eddig nem tudtunk. Nagyon értékes adatokat kaptunk a történelem előtti időkről, és a későbbi időszakról is. Én úgy gondolom, hogy nagyon elégedettek lehetünk” – mondta el Neda Mirković-Marić, projektvezető.

A kutatásokban kilenc régészeti csapat vett részt, 47 archeológussal. Az ásatások során több érdekességet is találtak, állati leleteket, kerámiatárgyakat, de úgynevezett gödröket és okker gurigákat is, amelyeket rítusokhoz használhattak. A lelt tárgyak és maradványok koráról bővebb információ még nincs.

Silling Léda, igazgató, Községközi Műemlékvédelmi Intézet, Szabadka: „Pontosan nem tudjuk, több mint valószínű, hogy szénizotóp-elemzéseket is fognak végezni, és akkor pontosan datálni fogjuk, hogy melyik ásatás milyen korból származik. A fontos az, hogy az antikkor, a bronzkor, a neolit, itt folyamatosan lakott vidék volt.”

Silling Léda hozzátette, folyamatosan készülnek a térképek a meglévő és a további lelőhelyek esetleges hollétéről is, ugyanis településeket is találtak, viszont még egyikről sem tudják meghatározni, hogy mekkorák is lehetnek.

Magyarkanizsa
Neda Mirković-Marić
Silling Léda
ásatások
régészet

Kapcsolódó tartalmak

Most

14:32, Frissítve: 14:41

Sportnap Zentán

A Regionális Ifjúsági Sportjátékok részeként ma délelőtt Zentán az általános iskolások részére sportnapot tartottak. A gyerekek a többi között kispályás fociban, röplabdában, kosárlabdában, futásban és sakkban mérhették össze tudásukat.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.