Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Lukács Attila

Régi idők karácsonyai és szilveszteri mulatságai

2022.01.15
12:17
2022.01.15
17:32
Forrás
Pannon RTV
Ez volt a témája a nagybecskereki Petőfi Magyar Művelődési Egyesületben megtartott Találkozások az Úri utcában elnevezésű rendezvénynek.

A cél nemcsak a múlt felelevenítése, illetve az egykori és a mai szokások közötti párhuzamnak a felállítása volt, hanem az, hogy a közönséget is bevonják a beszélgetésbe. Úgy tűnik, hogy mindkét elgondolást sikerült teljesíteni.

Pannon RTV/ Lukács Attila

A karácsony és szilveszter megünneplése a polgári szokáskultúrában nagy hagyománnyal rendelkezik - hangzott el a rendezvényen.

Németh Ferenc, művelődéstörténész: „A korabeli sajtó nyomán elevenedik fel mindaz, ami jellemezte a XIX. század végén és a XX. század elején, tehát nagyanyáink, dédanyáink korában e két ünnep megemlékezését. Ami már kiveszett ebből a hagyományrendszerből a kriszkindli, a karácsonyi ajándék illetve a karácsonyfia, az újévi üdvözletek, gratulációk megváltása se él már.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A rendezvénysorozat kezdeményezői Klemm József, Venczel Valentin és Heinermann Péter is felidézték a karácsonyhoz kötődő emlékeiket, Léphaft Pál pedig - aki ez úttal nem tudott jelen lenni - egy izgalmas karácsonyi történetről küldött írást.

Heinermann Péter, nyugalmazott könyvtáros: „Ezek azok a polgári élmények, amelyek itt, Becskereken, a családi körben, lakásban, karácsonyfa mellett történtek. Tehát valami olyasmi, ami a családhoz, az anyai szeretethez kapcsolódik, fűződik.”

Az estet színesebbé tették a vetítővásznon bemutatott alkalmi versek és Kónya Sándor, versénekes, néprajzkutató fellépése, aki Észak-Bánátban, Csóka, Majdány, Egyházaskér, és Feketetó térségéből gyűjtött anyagából adott elő dalokat.

Kónya Sándor, versénekes: „Arra kértek meg a szervezők, hogy zenei illusztrációkat adjak Németh Ferenc előadásához, aki a régi karácsonyokról, újévekről tart előadást. Én vajdasági népénekeket fogok énekelni. Néhányat a megváltó várásáról, ádventi éneket, karácsonyi éneket, pásztoréneket és egy-két újévi éneket is.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A rendezvénysorozat szervezői – Újvidéken élő, egykori nagybecskerekiek – bíznak abban, hogy az első Úri utcai találkozásokon megmutatkozott érdeklődés nemcsak kezdeti fellendülés volt a nagybecskereki magyarság művelődési életében, hanem hagyománnyá válik majd.

Klemm József, újságíró: „Szeretnénk egy érdekes estet tartani, a Nevető Nagybecskerek címmel, ahol visszapillantanánk arra, hogy miként indult be Nagybecskereken az első humoros napilap, valahol még a XIX. században. És ennek kapcsán olyan embereket ide hozni, akik valóban meg tudják nevettetni a közönséget. Ugyanígy van egy nagyon fontos témánk, amely a dél-bánáti magyar nyelvű oktatással foglalkozna.”

Pannon RTV/ Lukács Attila

A Találkozások az Úri utcában következő rendezvényét februárra tervezik.

Nagybecskerek
Petőfi Magyar Művelődési Egyesület

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:00, Frissítve: 21:19

Kolumbia után irány München

Aranyéremmel tért haza a kishegyesi Világos Adriana a Kolumbiában megszervezett U 20-as világbajnokság gerelyhajító versenyéről. A kishegyesi gerelyhajító legközelebb vasárnap lép ismét pályára a müncheni felnőtt Európa-bajnokságon.

Népszerű