Ugrás a tartalomra

Rendezvénysorozattal emlékeztek meg a 165 éves Illés-napi fogadalomról a temeriniek

2018.07.21
07:54
2018.07.21
17:08
Forrás
Pannon RTV
Fotó- és festménykiállítások, könyv-, termény- és termékbemutatók, előadások, és még számos művelődési- és gyermekprogram várta a Temerinbe látogatókat egész héten.

A temeriniek ősei a sorozatos természeti csapások miatt fogadalmat tettek arra, hogy Illés napján munkaszüneti napot tartanak. Az ünnepség már hagyományosan a menettel kezdődik, amelynek élén a lovasok vonulnak.

Az idén több mint ötszázan kísérték az új kenyeret az ünnepi misére.

Gombár Réka, néptáncos, Szirmai Károly MME, Temerin: „Nagyon nagy örömöt jelent a számomra, nagyon örülök, hogy ilyen sok helyen táncolhatunk.”

A helyi civil szervezetek minden évben fogadják Temerin magyarországi testvérvárosainak képviselőit, de idén Jánoshalma, Mórahalom és Jászapáti mellett Győrasszonyfáról, Terézvárosból, Sárszentlőrincről és a romániai Ótelekről is érkeztek vendégek. Az Illés-napi ünnepkör hazahívja azokat is, akik elhagyták szülővárosukat.

Ádám István, az Első Helyi Közösség szervezőbizottságának tagja, Temerin: „Nagyon megérezzük az elvándorlást, hiszen sokan elmentek Temerinből, de hiszem, hogy az ünnep, se a világi része, se az egyházi része nem vesztett a varázsából, nem csorbult. Ez a temerini élni akarás, a makacsság, ez visz bennünket előre.”
 

Az egy hetes rendezvénysorozat 15 helyi magyar civil szervezet példamutató összefogásával jött létre.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A hosszú tradíció önmagát minősíti és ennek a tradíciónak a fenntartása pedig azokat az embereket minősíti, akik évek hosszú során dacolva minden nehézséggel újra és újra nekifognak, hogy ünnepet csináljanak az Illés-napból.”

A sokadalomban, a vásártéren péntek este ünnepélyes keretek között megszegték a felszentelt kenyeret. A rendezvény hajnalig tartó mulatozással ért véget.
 

Temerin
Illés-nap

Kapcsolódó tartalmak

Most

13:35

Lesz-e fagykár a gyümölcsösökben?

Idén is, mint jó pár évre visszamenőleg kora tavaszi fagyokkal szembesültek a gyümölcstermelők. Az elmúlt hetekben a fagyzugos helyeken a hajnali órákban a -4, -6 fokot is elérte a hőmérséklet.
13:20, Frissítve: 13:26

Tojásvadászat Királyhalmon

Tojásfadíszítés, kézműves foglalkozás és kincskeresés - ez várt ma a gyerekekre Királyhalmon. A kultúrotthon előtti parkban örömmel gyűjtötték a húsvéti kincseket a legkisebbek.

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.