Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/ Hoffmann Artúr

Rendezvénysorozattal emlékeztek meg a 165 éves Illés-napi fogadalomról a temeriniek

2018-07-21
07:54
2018-07-21
17:08
Forrás
Pannon RTV
Fotó- és festménykiállítások, könyv-, termény- és termékbemutatók, előadások, és még számos művelődési- és gyermekprogram várta a Temerinbe látogatókat egész héten.

A temeriniek ősei a sorozatos természeti csapások miatt fogadalmat tettek arra, hogy Illés napján munkaszüneti napot tartanak. Az ünnepség már hagyományosan a menettel kezdődik, amelynek élén a lovasok vonulnak.

Az idén több mint ötszázan kísérték az új kenyeret az ünnepi misére.

Gombár Réka, néptáncos, Szirmai Károly MME, Temerin: „Nagyon nagy örömöt jelent a számomra, nagyon örülök, hogy ilyen sok helyen táncolhatunk.”

A helyi civil szervezetek minden évben fogadják Temerin magyarországi testvérvárosainak képviselőit, de idén Jánoshalma, Mórahalom és Jászapáti mellett Győrasszonyfáról, Terézvárosból, Sárszentlőrincről és a romániai Ótelekről is érkeztek vendégek. Az Illés-napi ünnepkör hazahívja azokat is, akik elhagyták szülővárosukat.

Ádám István, az Első Helyi Közösség szervezőbizottságának tagja, Temerin: „Nagyon megérezzük az elvándorlást, hiszen sokan elmentek Temerinből, de hiszem, hogy az ünnep, se a világi része, se az egyházi része nem vesztett a varázsából, nem csorbult. Ez a temerini élni akarás, a makacsság, ez visz bennünket előre.”
 

Az egy hetes rendezvénysorozat 15 helyi magyar civil szervezet példamutató összefogásával jött létre.

Pásztor István, elnök, VMSZ: „A hosszú tradíció önmagát minősíti és ennek a tradíciónak a fenntartása pedig azokat az embereket minősíti, akik évek hosszú során dacolva minden nehézséggel újra és újra nekifognak, hogy ünnepet csináljanak az Illés-napból.”

A sokadalomban, a vásártéren péntek este ünnepélyes keretek között megszegték a felszentelt kenyeret. A rendezvény hajnalig tartó mulatozással ért véget.
 

Temerin
Illés-nap

Most

02:36, Frissítve: 02:45

Megszűnik a vatikáni női magazin

Lemondott a Vatikán női magazinjának alapítója és szerkesztőbizottsága azzal az indokkal, hogy kampány indult a hiteltelenítésükre, miután a lapban elítélték az apácákat ért szexuális visszaéléseket.
23:57, Frissítve: 00:28

A színházi világnap üzenete

A kubai Carlos Celdrán rendező, író, színház igazgató üzenetét olvassák fel világszerte az idei színházi világnapon, március 27-én, szerdán az előadások előtt a színházakban.
20:29, Frissítve: 21:35

Elhunyt Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró

Hosszan tartó betegség után 67 éves korában elhunyt a szabadkai születésű Eva Bačlija, nyugalmazott újságíró. Karrierét a Subotičke Novine hetilapnál kezdte. Élete nagy részét hivatásának szentelte.
20:21, Frissítve: 20:29

Hideg éjszakák, napsütéses nappalok

Tavaszias napsütéses időre számíthatunk térségünkben a következő napokban. Az északi, északnyugati szelet sokfelé erős vagy élénk lökések kísérik.

Népszerű

Jövő hétvégétől nyári időszámítás

Az Európai Bizottság eredeti javaslata értelmében idén állították volna át utoljára az órákat az EU-ban, de ez a tagállami fenntartások miatt már biztosan nem tartható, így az új céldátum 2021.

Két autó ütközött a Majsai úton

Két személyautó ütközött a Majsai úton, Szabadkán. Értesüléseink szerint a balesetben nem történt személyi sérülés, azonban az anyagi kár jelentős.