Ugrás a tartalomra

Rendhagyó könyvbemutató Nagybecskereken

2019.10.04
13:01
2024.03.19
08:35
Forrás
Pannon RTV
Bánát 1918 novemberében a címe annak a kötetnek, amelyet csütörtök este mutattak be a nagybecskereki Népmúzeumban.

Németh Ferenc és Milan Micić rendhagyó közös munkájáról van szó, akik az első világháború utolsó napjait, illetve a háború befejezése utáni Bánátban lezajló eseményeket mutatják be.

Az ötletadó Németh Ferenc volt, aki szerint tavaly sok könyv, tanulmány jelent meg az első világháborúról, de egyik se világította meg a másik oldalt. A kötetben ezt a másik oldalt a nagybecskereki Torontál című magyar lap 1918. októberi és novemberi számaiban megjelent cikkek jelentik, a szerző válogatásában és fordításában. „Benne foglaltatnak azok a problémás események is, azok a túlkapások, amelyekre Bánát-szerte sor került. Ezek olyan történelmi tények, amelyektől nem is kell és nem is szabad elszöknünk. Szembe kell nézni velük. Valaki ezt örömteli eseményként könyvelte el, valaki pedig szívszorítóként. Mind a két nézőpontot belefoglaltuk a kötetbe. Gondolom, hogy ez a nagy erénye, hogy megszületett egy ilyen kötet, amibe mind a két oldal nézőpontja benne van. Nem volt ez könnyű dolog, de most úgy hiszem, hogy büszkék vagyunk mind a ketten, hogy ezt a munkát korrektül elvégeztük” - mondta a társszerző.

A Torontálban megjelent szövegek most először kerültek a szerb olvasók elé és forrásként tudják majd használni a szerb történészek is. „A könyv mindenképpen érdekes lesz az olvasók számára. Különösen azoknak, akik szeretik Bánátot és Bánát történelmével foglalkoznak. De általában érdekes lesz majd az olvasásra, mert az emberek a legtöbb esetben nem látják, hogy az adott eseményt hogyan éli meg a másik oldal. Most a szerb kulturális közvéleményről és történelemírásról beszélek. Úgyhogy ha majd például Belgrádban mutatjuk be a könyvet, akkor nyilván érdekes reakciókra számíthatunk, mert ez teljesen új és ismeretlen” - tette hozzá a könyv másik szerzője, Milan Micić.

A Bánát 1918 novemberében című kötet a Bánáti Művelődési Központ gondozásában jelent meg.

könyvbemutató
Nagybecskerek
Németh Ferenc
Milan Micić
Népmúzeum

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:33, Frissítve: 16:48

Ünnep a Pannon RTV-ben

Ünnepi műsorokkal, filmekkel várja a Pannon Televízió a nézőket a húsvéti ünnepek alatt. Nem csak a tévé, a Pannon Rádió és a Szabadkai Magyar Rádió is színes műsorokkal készült a hallgatóknak.

Népszerű