Ugrás a tartalomra

Reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén

2018.09.21
10:48
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Parkban pihenő nyugdíjasok, fürdőző gyerek, fagyizó édesanya és csemetéje, nyári délutáni szundikálás. Néhány pillanatkép a Törökbecseiek arca című fotókiállításról a Művelődési Ház képtárában.

A negyvenöt fotót felölelő tárlat a három éve működő, helyi Zöld Objektív Fényképész Egyesület munkáiból állt össze. Az alkotások sajátossága, hogy spontán élethelyzeteket örökítenek meg, az alanyok a legtöbb esetben nem is tudtak arról, hogy lencsevégre kerültek. Pataki Klára, Törökbecse: „Érdekessége az egésznek az, hogy az emberek váratlanul vannak fényképezve. Ez látható. Nagyon szép fénybe vannak fogva, és azok a csendes, pihenő pillanatok tükrözik az emberek nyugalmát a legtöbb képen.”

A tárlat csapatmunka eredménye - mondják a fényképészek, akik már ötven éve fotóznak. A közönségnek első alkalommal mutattak be ilyen jellegű képeket. Báló József, amatőr fotós, Törökbecse: „Igyekeztünk, hogy a törökbecseieket fényképezzük, törökbecsei arcokat, életmomentumokat. Arra vigyáztunk, hogy a képek ne legyenek beállítottak. Hanem ilyen pillanatnyi képet csináltunk. Az embereket fényképeztük séta közben, a parkban, a munkahelyen.”

Az elmúlt három évben reneszánszát éli a fotózás Törökbecsén. Zerebélyi Tényi Edit, szakmunkatárs, Művelődési Ház, Törökbecse: „Mondhatni, hogy büszke vagyok arra, hogy az esztétika, a fotóesztétika igenis jelen van, és azt látom, hogy ezek az emberek igenis foglalkoznak művészettel, nem csak a fotó technológiával.”

A rendezvény André Károly Törökbecsei fényírók című könyvének bemutatójával zárult. A műben az olvasók az 1870 és 2000 közötti időszakban tevékenykedő törökbecsei fényképészek életrajzát és fotóit ismerhetik meg.

Törökbecse
fotózás
fotókiállítás
Művelődési Ház

Kapcsolódó tartalmak

Most

11:07, Frissítve: 11:16

Semmelweis filmbemutató Palicson

A VMSZ és a Vándormozi most a Semmelweis-filmet hozza Palicsra - közölte közösségi oldalán dr. Pásztor Bálint. A vajdasági díszbemutatót május 8-án tartják a Palicsi Vigadóban 19:30-tól.
21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.