Ugrás a tartalomra

Ricsaj volt Óbecsén

2022.11.20
11:48
2022.11.20
16:06
Forrás
Pannon RTV
Tizenkilencedik alkalommal rendezték meg Óbecsén a Ricsaj Népművészeti Találkozót. A tánccsoportok bemutatkozására és a népművészeti foglalkozásokra egész Vajdaságból érkeztek gyerekek.

A találkozón a Csermely zenekar is fellépett.

Cseszák Zsombor, népzenész, Óbecse: „A hangszertanulásban nagyon sok idő el kell, hogy teljen, hogy a gyümölcsét megérezhesse az ember, az öt év például egy olyan időszak, ami vízválasztó lehet. Én bízom abban, hogy a fiataloknál ez pozitív irányba fog terelődni.”

A zentai Tóth Krisztina és Ramadáni Réka néptánc- és népdaloktatáson is részt vettek, de mást is kipróbáltak.

„- Olyan, hogy karikákat kell kivenni, össze vannak csomózva, meg majd nemezelni is szeretnék.
- Te mit szeretnél csinálni?
- Szeretnék én is nemezelni, agyagozni, meg egy babát készíteni.”

Kirakodóvásár és többféle kézműves foglalkozás is várta a látogatókat. Az óbecsei Kádas Dávid az agyagozást próbálta ki. „Agyagozni nagyon jó, mert most például tököt fogunk készíteni, csak ezt még meg kell munkálni, amit én már elkezdtem csinálni.”

Az agyagozás mellett a nemezelés is nagyon népszerű foglalkozás volt.

Békésapáti T. Zsófia, nemezkészítő, Hajdújárás: „A gyerek számára az a nagyon izgalmas, hogy nagyon kevés idő alatt elkészülnek ezek a tárgyak nemezből. Mindig valami jó kis témához van kötve, most az aranyszőrű bárány a témánk.”

A Ricsaj Népművészeti Találkozót először azért szervezték meg 19 évvel ezelőtt, hogy a törökbecsei kis néptáncosok tét nélkül is színpadra állhassanak. Azóta a rendezvény népművészeti foglalkozásokkal is kiegészült, amelyeket a Hagyományok Háza Hálózat Vajdaság támogatásával Vajdaság-szerte vándoroltatnak a szervezők.

Cseszák Balázs, szervező, Forrás-Magyar Népművészeti és Kulturális Oktató Központ, Óbecse: „Népszerűsíteni szeretnénk a gyerekek és a fiatalok körében is a néptáncot, népzenét, kézművességet, népi kultúrát. Ez mindig nagy sikerrel jár, hiszen egy-egy ilyen rendezvény után mindig új tagok jelentkeznek, és nem csak azok a néptáncosok lelik örömüket ilyen foglalkozásokon, akik már ennek a tagjai, hanem új tagok, látogatók is részt vesznek ezeken a foglalkozásokon.”

Szombaton gálaműsorral ért véget a 19. Ricsaj Népművészeti Találkozó.

Ricsaj Népművészeti Találkozó
Cseszák Balázs
népzene
néptánc

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.