Ugrás a tartalomra

A Ringató évadnyitóját tartották Bácskossuthfalván

2022.09.22
20:48
Forrás
Pannon RTV
Vajdaságban egyre népszerűbb a Ringató, már 29 településen foglalkoznak egészen kicsi gyerekekkel és családokkal magyar mondókák, énekek, játékok megismertetésével.

Ölbéli játékok, mondókák, énekek - vidáman játszanak a gyerekek szüleikkel a Ringató foglalkozáson. Bácskossuthfalván egy éve működik a ringató, a Tóth család a kezdetektől viszi Jankát és Áront az eseményre. Balog Boglárka, Bácskossuthfalva: „Nagyon tetszik, az elejében egy kicsit szégyellősek voltak, de aztán felengedtek és aztán hétről-hétre egyre jobban érezték magukat a kis közösségben.”

Vajdaságban öt foglalkozásvezető tartja a Ringatókat, akik előzetesen tanfolyamon vettek részt. A pár hónapos kisbabáktól a három éves korosztályig anyanyelvükön foglalkoznak a gyerekekkel. Hanák Rigó Ildikó, foglalkozásvezető, Ringató: „Nagyon sok helyen megnövekedett, történetesen Újvidéken is a gyerekek száma, akik óvodába iratkoznak, magyar óvodába, magyar bölcsődébe járnak, mert egyszerűen ismerik és tudják ezeket a dolgokat a szülők és látják, hogy ez mekkora kincs, úgyhogy későbbi iskoláztatásukra is kihatással van az egész korai ringató foglalkozás.”

A Ringató csoportok Gróh Ilona énektanár, karvezető nevéhez fűződnek, aki több mint harminc éve foglalkozik kisgyermekes családokkal. Elsősorban az érzelmi fejlődést szolgálja a módszer, és a kötődés szorosabbá tételét szülő és gyermeke között. Gróh Ilona, a Ringató módszer megálmodója: „A beszélt anyanyelv és az anyanyelv nagyon szoros összefonódása itt indul el, és nagyon erősen hat a gyerekek beszédfejlődésére az énekszó és az ölbéli játék, aztán nézhetjük a mozgásfejlődést is vagy ne hanyagoljuk el, amit már említettem, hogy itt kezd kialakulni az, hogy hová tartozom, milyen nemzethez, az identitás.”

Vajdaságban egyre népszerűbb a Ringató módszer, amelyet a magyar kormány támogat az MNT koordinálásával. De Negri Ibolya, tag, Végrehajtó Bizottság, MNT: „Idén már 29 helyszínen tudjuk megvalósítani ezt a programot Vajdaságban a szórványtelepüléseken illetve tömbben, el lehet mondani, hogy ahol igény mutatkozik rá, ott a Nemzeti Tanács mindenhol megszervezi, így hát valójában a hét minden napján valahol Vajdaságban Ringató foglalkozások vannak.”

A Ringató foglalkozásokkal vajdasági fesztiválokon, gyerekprogramokon is találkozhatnak az érdeklődők.

Ringató
Hanák Rigó Ildikó
Gróh Ilona

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.