Ugrás a tartalomra
Pannon RTV

Ritka és értékes könyvet állítottak ki Belgrádban

2021.11.04
19:08
2021.11.05
16:52
Forrás
Pannon RTV
A 768 oldalas Kreuterbuch című könyvet Adam Lonicer írta gót betűkkel, amelyben egy magyar nyelvű feljegyzés a vajdasági Hódságra utal.

Egy régi és ritka, a 16. század végén vagy a 17. század elején kiadott könyv került kiállításra Belgrádban, a Szerb Nemzeti Könyvtárban. A 768 oldalas, ónémet nyelven íródott Kreuterbuch című könyvben Adam Lonicer orvos a gyógynövényekről, az állatokról és az emberről írt.

Az egyedi példányban van egy magyar nyelvű 1582-es bejegyzés, amely a vajdasági Hódságra utal. A feltételezések szerint a kiadvány a település gyógyszertárából kerülhetett a belgrádi Gyógyszerészeti Múzeum gyűjteményébe. 2016-ban a Szerb Kulturális Minisztérium támogatásával restaurálták a kötetet.

Jelena Manojlović, a belgrádi Gyógyszerészettörténeti Múzeum kurátora: "A jelentősége, ha az én szemszögemből nézzük, abban van elsősorban, hogy felfedeztünk egy ilyen értékes és ritka könyvet. Használható állapotba hoztuk, nem csak számunkra, szakértőkként, de már elérhetővé tettük minden érdeklődő kutatónak, illetve azok számára, akik szeretnének megnézni egy olyan könyvet, amely az európai botanika fejlődése szempontjából rendkívül fontos."

Pannon RTV

Magyarország Belgrádi Nagykövetségének Kulturális Szolgálata, a Collegium Hungaricummal karöltve, már az előző években együttműködött a belgrádi Gyógyszerészeti Egyetem Múzeumával. Egy látogatás alkalmával észlelték a nagyon régi, értékes könyvet. Kutatásokba kezdtek, így a budapesti Országos Széchényi Könyvtár segítségével hozzájutottak a könyv pontos adataihoz. Ez az egyik alapja az Európai gyógyszerészetnek.

Szentgyörgyi Klára, a Collegium Hungaricum igazgatója: "Egy csodálatos könyv ez és azt hiszem, hogy egy olyan forrás, amit érdemes lesz tanulmányozni, azt hiszem a gyógyszerészet történetben nagyon sokat jelent. A könyv itt fog maradni Belgrádban, természetesen, mert a Gyógyszerészeti Egyetemnek a tulajdona, de azt hiszem, hogy ez egy olyan érdekesség, ami egyrészt a magyar kultúrához is kötődik, másrészt kötődik a magyar történelemhez, ugye, ez Osztrák-Magyar Monarchiai terület volt, úgy hogy nagyon örülünk, hogy létre jöhetett ez az egész."

Pannon RTV

A Magyar Állam jelentős támogatás nyújt a határon túl fellelt kulturális örökség megőrzésére, így a kiállított könyv dilitagizását is finanszírozta, amelyet a Belgrádi Egyetem Színművészeti Karán végeztek el. A könyvek digitalizálása mint funkcionális kulturális örökség című kiállítást Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete nyitotta meg:

"Tekintettel arra, hogy a technika feltételei ma már lehetővé teszik a digitalizációt, arra gondoltunk, hogy ebben a formában is megpróbáljuk ezt a könyvritkaságot megőrizni. Tekintettel arra, hogy még mindig rengeteg érték van a határokon kívül, szeretnénk folytatni ezt a munkát és a kollégákkal azon dolgozunk folyamatosan, hogy ezeket a lehetőségeket feltárjuk és ezt követően megőrizzük ezeket a remekműveket, ezeket a ritkaságokat az utókornak."

A digitalizált anyagot feltöltik a Nemzeti Kulturális Örökség Keresőjébe és elérhető lesz a Szerb Köztársaság Kulturális és Információs Minisztériumának honlapján is.

Kreuterbuch
könyv
ónémet
Hódság

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:04, Frissítve: 10:14

Ma van a csokoládé világnapja

Szerbiában, ahol a csokoládé sokak kedvenc édessége, az édességipar a legerősebb ágazatok közé tartozik. Valamivel több mint 200 cég és mintegy 300 vállalkozó gyárt csokoládét.
07:59, Frissítve: 08:28

Reagált a forint gyengülésére az MNB

Erősödött csütörtök reggelre a forint a nemzetközi devizakereskedelemben a főbb devizákkal szemben, miután az előző nap történelmi árfolyammélypontot állított be.
07:39, Frissítve: 08:26

Ma kezdődik a Nyárhangoló fesztivál Palicson

A VM4K négynapos rendezvényén koncertekkel, közéleti, irodalmi, színházi kerekasztal-beszélgetésekkel, kirakodó vásárral, táncházzal, helytörténeti sétával és gyermekprogramokkal várják a látogatókat. A programokra a belépés ingyenes.

Népszerű