Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dobó Krisztián

Ritka kézimunkák a Lányiban

2021.10.19
19:44
2021.10.19
20:27
Forrás
Pannon RTV
Fonott csipke főkötők, úri hímzésű oltárterítők és asztalterítők, lyukhímzésű pamut tüllkendők - egyebek mellett ezeket és még sok más díjazott kézimunkát láthatnak az érdeklődők a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben Szabadkán.

Az egyesület József Attila utcai székházában szombatig tekinthetők meg a Gránátalma hímző szakkör alkotásai.

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Sokszínű és értékes kiállítás nyílt kedd délután a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesületben. Az egyházi úri hímzéstől kezdve a polgári és paraszti népi kultúra hímzéskincsének szemléltető darabjait, sőt csipkéket, ékszereket és viseleti darabokat állított a közönség elé az egyesület Gránátalma hímző szakkörének hét tagból álló szorgos kezű csapata. A kiállítást Silling Léda néprajzkutató nyitotta meg. Elmondta, nem hiába viseli a kézimunkaszakkör a gránátalma nevet, ugyanis ez a motívum már a 16. századi leírásokban is fellelhető. A gránátalma egyébként a magyar és a keresztény népi kultúrában többek között a halhatatlanság és a szerelem szimbóluma is. „A lakástextíliákon túl az épületeken, a bútorokon, mindenhol megjelenik ez a motívum. Ezt a motívumot itt ezen a kiállításon is meg tudjuk találni az egyházi textíliák úri hímzéssel készített darabjain. Ez egy pici almára emlékeztető motívum, amin kereszt díszítés van a közepén. A másik, ami nagyon értékes, és már tovább mutat ezen a szakkörön, az Sebők Valinak a fonott csipkéi, a fonott csipke főkötői.”

Pannon RTV/Dobó Krisztián

Fonott csipkével készült darabok a Kárpát-Medencében csak Budapesten, a Néprajzi Múzeumban láthatók, és most Szabadkán, az egyesület József Attila utcai székházában. A fáraók idejéből származó csipketechnika mintegy 100-150 éve feledésbe merült. Sebők Valéria 20 év próbálkozás után sikeresen életre keltette. Most az eszéki múzeumnak ajándékoz 5 csipke főkötőt, ugyanis Szlavóniában használták legtovább ezt a csipkét. Sebők Valéria, vezető, Gránátalma hímző szakkör, Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület, Szabadka: „A legnagyobb sikerünk az, hogy a Nemzeti Szalonban, Budapesten először rendeztek kézműves kiállítást, és oda is meghívást kaptunk. Oda nem lehetett pályázni, viszont a válogatások során bekerültek darabjaink a Budai Várba és a Reformáció 500 alkalmával. Voltunk Nagykanizsán, Békéscsabán a Textiles Konferencián kétévente, Mezőkövesden, a Halasi csipkefesztiválon évente részt veszünk. Igyekszünk rangosabb eseményekre eljutni.”

A gazdag és értékes kiállítást az érdeklődők szombatig tekinthetik meg reggel 10 és 16 óra között az egyesület székházában.

Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület
kézimunka
csipke
hímzés
kiállítás
Sebők Valéria
Silling Léda

Most

17:45, Frissítve: 19:51

Toborozták a számlálóbiztosokat

Több mint 40 ezren töltötték ki a számlálóbiztosi munkával kapcsolatos elektronikus jelentkezési űrlapot – jelentette be a Köztársasági Statisztikai Intézet.
16:51, Frissítve: 16:56

Nagy ho-ho-horgász gyerekek

Egyhetes ifjúsági horgásztábort tartanak a Péterrévéhez közeli Csík-ér partján. Az esemény a Mohol Sporthorgász Egyesület szervezésében valósult meg.
16:49, Frissítve: 20:07

KORszintézis

KORszintézis címmel szervezték meg a Topolyai Művésztelep idei nyári alkotótáborát. A vajdasági művészek a tábor első napjaiban a város kültéri alkotásait tekintették meg, melyek inspirációul szolgálnak az alkotáshoz.

Népszerű