Ugrás a tartalomra

Roma lélek - jótékonysági hangverseny Zentán

2021.02.18
10:21
2021.02.18
17:16
Forrás
Pannon RTV
Roma lélek címmel tartottak hangversenyt szerda este a zentai Művelődési Ház színháztermében. A koncerten hagyományos magyar népzenét és cigányzenét adott elő a szabadkai Kurina család és vendégei. Az est bevételét jótékonysági célra fordítják.

Az est egyik vendége Szabó Dékány Zsófia nótaénekes volt.

„Pár nappal ezelőtt jött a felkérés számomra a zenekartól, aki a régi zenekarom, ismerőseim, rokonaim, nagyon szeretem őket, és amikor megtudtam, hogy egy jótékonysági koncert készül Zentán, örömmel vállaltam el, mert ugye a jó Isten mindenkinek adott tehetséget.”

A Kurina család hosszú ideje ápolja a hagyományos cigányzenét, amelynek egy apró szeletét hallhatta a közönség. Meglátásaik szerint a cigányzene már kihaló félben van, pedig a magyar kultúrának egy jelentős szegmense.

Id. Kurina Verebes Gusztáv, mesterprímás: „Igen is szerves részének tartom. Mi történne, ha egy Dankó Pista nem létezne benne? Ugye? Meg a továbbiakban is, én merem azt állítani, hogy durvábban mondjam, vérszegényebb lenne a magyar kultúra az ő magyar cigányzenéje nélkül. Zenész cigányokról van szó.”

A hangverseny teljes bevételét a zentai Vöröskeresztnek ajánlották fel.

Roma lélek
hangverseny
Zenta
Művelődési Ház
koncert
magyar
népzene
cigányzene
Szabadka
Kurina
Kurina Verebes Gusztáv
mesterprímás
Szabó Dékány Zsófia
nótaénekes
Vöröskereszt

Most

21:33, Frissítve: 07:18

Exit poll: a HDZ nyert, de nem tud önállóan kormányt alakítani

A kormányzó jobbközép Horvát Demokratikus Közösség nyert a horvát parlamenti választásokon, de nem tud önállóan kormányt alakítani - derült ki a szavazófülkékből kilépők megkérdezésén alapuló és az urnazárás után nyilvánosságra hozott felmérésből.
20:29, Frissítve: 20:38

Megkezdődött az uniós csúcstalálkozó Brüsszelben

Az Európai Tanácsot alkotó vezetők gazdasági és versenyképességi kérdésekről, az ukrajnai háborúról, az EU és Törökország közötti kapcsolatokról, a közel-keleti konfliktusról és a libanoni fejleményekről fognak tárgyalni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.