Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Roma lélek - jótékonysági hangverseny Zentán

2021.02.18
10:21
2021.02.18
17:16
Forrás
Pannon RTV
Roma lélek címmel tartottak hangversenyt szerda este a zentai Művelődési Ház színháztermében. A koncerten hagyományos magyar népzenét és cigányzenét adott elő a szabadkai Kurina család és vendégei. Az est bevételét jótékonysági célra fordítják.
Pannon RTV/Ürményi Frigyes

Az est egyik vendége Szabó Dékány Zsófia nótaénekes volt.

„Pár nappal ezelőtt jött a felkérés számomra a zenekartól, aki a régi zenekarom, ismerőseim, rokonaim, nagyon szeretem őket, és amikor megtudtam, hogy egy jótékonysági koncert készül Zentán, örömmel vállaltam el, mert ugye a jó Isten mindenkinek adott tehetséget.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A Kurina család hosszú ideje ápolja a hagyományos cigányzenét, amelynek egy apró szeletét hallhatta a közönség. Meglátásaik szerint a cigányzene már kihaló félben van, pedig a magyar kultúrának egy jelentős szegmense.

Id. Kurina Verebes Gusztáv, mesterprímás: „Igen is szerves részének tartom. Mi történne, ha egy Dankó Pista nem létezne benne? Ugye? Meg a továbbiakban is, én merem azt állítani, hogy durvábban mondjam, vérszegényebb lenne a magyar kultúra az ő magyar cigányzenéje nélkül. Zenész cigányokról van szó.”

Pannon RTV/Ürményi Frigyes

A hangverseny teljes bevételét a zentai Vöröskeresztnek ajánlották fel.

Roma lélek
hangverseny
Zenta
Művelődési Ház
koncert
magyar
népzene
cigányzene
Szabadka
Kurina
Kurina Verebes Gusztáv
mesterprímás
Szabó Dékány Zsófia
nótaénekes
Vöröskereszt

Most

21:04, Frissítve: 21:13

Gólyakolónia Újvidéken

Újvidék északi bejáratánál, az autópálya mellett található Vajdaság egyik legnagyobb gólyakolóniája. Egy elhagyatott építkezés betonoszlopainak tetején több mint húsz fészekben nevelik az új nemzedékeket.

Népszerű

Gyengülnek a Föld „életjelei”

A Föld „életjeleinek” gyengülésére figyelmeztetett a BioScience című szaklapban megjelent cikkben a világ több mint tízezer vezető kutatója.