Ugrás a tartalomra

Román rendező alkotása nyerte a palicsi filmfesztivált

2022.07.22
16:04
2022.07.23
07:32
Forrás
Pannon RTV
A zsűri Cristian Mungiu Mágneses rezonancia című filmjét találta a legjobbnak. Az Arany Torony-díjat ma este 9 órakor adják át.

A Mágneses rezonancia című román-francia-belga-svéd koprodukcióban készült alkotás érdemelte ki a legjobb filmnek járó Arany Torony-díjat az Európai Filmek 29. Palicsi Fesztiválján. A zsűri egyhangúlag Cristian Mungiu román rendező filmjét találta a legjobbnak a versenyprogramban vetített 10 alkotás közül.

Katarina Radivojević zsűritag: „A Mágneses rezonancia című film a kapitalizmus és a migráció okozta társadalmi hasadékok összetett, megrendítő ábrázolása. A múlt bemutatása, amely mindig visszatér, kísért és elszakít ahelyett, hogy egyesítene és összetartana. A meggyőző karakterek olyan világban élnek, olyan szituációk csapdájában, amelyeken nem tudnak változtatni. A filmet magabiztos rendezés, a többsíkú politikai és személyes elkötelezettség jellemzi.”

A legjobb rendezői díjat és a filmkritikusok elismerését az ukrán Dmytro Sukholytkyy-Sobchuknak ítélték oda Pamfír című filmjéért. A művet még nem vetítették, ma lesz műsoron Palicson, a szabadtéri Nyári Színpadon 23 óra után. Különdíjban részesítették a Szelíd című magyar film két rendezőjét is: Csuja Lászlót és Nemes Annát.

Katarina Radivojević: „A nagy tehetségű és érzékeny rendezésért, valamint a gyengéd és megható pillanatok kreálásáért, egy olyan világban, amely tökéletességet igényel és lehetetlen áldozatokat, a zsűri úgy döntött, hogy különdíjat ítél oda a Szelíd film rendezőpárosának: Nemes Annának és Csuja Lászlónak.”

Radoslav Zelenović, a filmfesztivál igazgatója az értékelésen elmondta, már szeptemberben megkezdik az előkészületeket a jövő évi jubiláris Európai Filmek 30. Palicsi Fesztiváljára. Sőt ígéretet tett arra is, hogy a sok panaszt ért szabadtéri Nyári Színpad padjait is helyrehozzák.

palicsi filmfesztivál
Palicsi Nemzetközi Filmfesztivál
Arany Torony-díj

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:09, Frissítve: 16:18

Rendkívüli ellenőrzések az illegális halászat miatt

Egyre inkább növekszik a hal iránti kereslet a pravoszláv húsvét közeledtével. Ezzel párhuzamosan viszont az illegális halászati tevékenységek is felerősödnek, ezért a Vajdaság Erdői Közvállalat rendkívüli ellenőrzést hajt végre a vizeken.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.