Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Romhányi Ibi színésznőre emlékeztek Törökkanizsán

2019-03-13
18:47
2019-03-13
19:00
Forrás
Pannon RTV
Emlékestet szerveztek Romhányi Ibi, törökkanizsai színésznő tiszteletére a Tisza-parti településen. Most volt a művésznő születésének nyolcvanadik, színházi pályafutásának pedig hatvanadik évfordulója

A megemlékezés a törökkanizsai temetőben kezdődött, ahol a család és az emlékezők virágokat helyeztek el.
 

A folytatásban, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárban megtartott emlékesten felszólalt Káich Katalin színháztörténész is. Romhányi Ibit a vajdasági színjátszás eddigi legnagyobb színésznőjének nevezte: „Romhányi Ibi sajátossága volt az, hogy fellépett a színpadra és varázsolni tudott. Olyan átlényegüléssel tudta megformálni a szerepeit, hogy amikor ő színpadon volt, akkor általában csak őt tudtuk nézni, őt tudtuk követni.”        

Az emlékezők között volt Romhányi Ibi egykori színésztársa, Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, aki szerint a színésznő a korszakot meghatározó jelenség volt: „Romhányi Ibi egy oly művész volt, aki közösségteremtő művésznek nevezhető. Tehát az a közönség, amely rajongott érte, az a közösség is volt egyben, tehát a közönségünk egyben a közösségünk is volt. Romhányi Ibi azon művész volt, akivel tulajdonképpen ennek a közösségnek a tagjai azonosulni tudtak.” 

Az est végén levetítették Vicsek Károly és a Pannon RTV munkatársának, Hoffmann Artúrnak erre az alkalomra készített portréfilmjét, amely Romhányi Ibi munkásságát mutatja be. A portréfilm a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Romhányi Ibi
Törökkanizsa
Venczel Valentin
Káich Katalin

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

Fegyveres bankrablás Szabadkán

Fegyveres bankrablás történt ma reggel Szabadkán. Senki sem sérült meg. Az álarcos elkövető a Dimitrije Tucović, közismertebb nevén a Borovo utcájában lévő Postatakarékot rabolta ki.