Ugrás a tartalomra

Romhányi Ibi színésznőre emlékeztek Törökkanizsán

2019.03.13
18:47
2024.03.19
08:45
Forrás
Pannon RTV
Emlékestet szerveztek Romhányi Ibi, törökkanizsai színésznő tiszteletére a Tisza-parti településen. Most volt a művésznő születésének nyolcvanadik, színházi pályafutásának pedig hatvanadik évfordulója

A megemlékezés a törökkanizsai temetőben kezdődött, ahol a család és az emlékezők virágokat helyeztek el.
 

A folytatásban, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárban megtartott emlékesten felszólalt Káich Katalin színháztörténész is. Romhányi Ibit a vajdasági színjátszás eddigi legnagyobb színésznőjének nevezte: „Romhányi Ibi sajátossága volt az, hogy fellépett a színpadra és varázsolni tudott. Olyan átlényegüléssel tudta megformálni a szerepeit, hogy amikor ő színpadon volt, akkor általában csak őt tudtuk nézni, őt tudtuk követni.”        

Az emlékezők között volt Romhányi Ibi egykori színésztársa, Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, aki szerint a színésznő a korszakot meghatározó jelenség volt: „Romhányi Ibi egy oly művész volt, aki közösségteremtő művésznek nevezhető. Tehát az a közönség, amely rajongott érte, az a közösség is volt egyben, tehát a közönségünk egyben a közösségünk is volt. Romhányi Ibi azon művész volt, akivel tulajdonképpen ennek a közösségnek a tagjai azonosulni tudtak.” 

Az est végén levetítették Vicsek Károly és a Pannon RTV munkatársának, Hoffmann Artúrnak erre az alkalomra készített portréfilmjét, amely Romhányi Ibi munkásságát mutatja be. A portréfilm a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Romhányi Ibi
Törökkanizsa
Venczel Valentin
Káich Katalin

Most

19:03, Frissítve: 20:04

Mozgasd meg az agyad!

Mozgasd meg az agyad! mottóval kvízestet szervezett Noszán a helyi Hinga Művelődési Egyesület. Az esemény célja a szórakozás, barátkozás, ügyesség és az általános műveltség fejlesztése volt. Négy- illetve ötfős csapatok versengtek a díjakért.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.