Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Molnár Ádám

Romhányi Ibi színésznőre emlékeztek Törökkanizsán

2019-03-13
18:47
2019-03-13
19:00
Forrás
Pannon RTV
Emlékestet szerveztek Romhányi Ibi, törökkanizsai színésznő tiszteletére a Tisza-parti településen. Most volt a művésznő születésének nyolcvanadik, színházi pályafutásának pedig hatvanadik évfordulója

A megemlékezés a törökkanizsai temetőben kezdődött, ahol a család és az emlékezők virágokat helyeztek el.
 

A folytatásban, a törökkanizsai Branislav Nušić Könyvtárban megtartott emlékesten felszólalt Káich Katalin színháztörténész is. Romhányi Ibit a vajdasági színjátszás eddigi legnagyobb színésznőjének nevezte: „Romhányi Ibi sajátossága volt az, hogy fellépett a színpadra és varázsolni tudott. Olyan átlényegüléssel tudta megformálni a szerepeit, hogy amikor ő színpadon volt, akkor általában csak őt tudtuk nézni, őt tudtuk követni.”        

Az emlékezők között volt Romhányi Ibi egykori színésztársa, Venczel Valentin, az Újvidéki Színház igazgatója, aki szerint a színésznő a korszakot meghatározó jelenség volt: „Romhányi Ibi egy oly művész volt, aki közösségteremtő művésznek nevezhető. Tehát az a közönség, amely rajongott érte, az a közösség is volt egyben, tehát a közönségünk egyben a közösségünk is volt. Romhányi Ibi azon művész volt, akivel tulajdonképpen ennek a közösségnek a tagjai azonosulni tudtak.” 

Az est végén levetítették Vicsek Károly és a Pannon RTV munkatársának, Hoffmann Artúrnak erre az alkalomra készített portréfilmjét, amely Romhányi Ibi munkásságát mutatja be. A portréfilm a Magyar Nemzeti Tanács támogatásával valósulhatott meg.

Romhányi Ibi
Törökkanizsa
Venczel Valentin
Káich Katalin

Kapcsolódó tartalmak

Most

20:20, Frissítve: 20:26

Magyarul csak a Semmi lesz Óbecsén

Elkezdődött a 62. Májusi Játékok, a gyermek- és ifjúsági színjátszók nemzetközi fesztiválja Óbecsén. A Fabula Rasa Színjátszó Grund Semmi című ifjúsági előadása kedden 18:15-kor lesz műsoron.
19:10, Frissítve: 20:29

A Tisza vízállása 374 centiméter Zentánál

Ez a szint teljesen átlagosnak mondható ebben az időszakban, áradástól nem kell tartani - mondják az illetékesek. A víz szintje 15-20 centimétert emelkedhet az elkövetkező napokban az esőzések miatt.
17:23

A méhek világnapja

Az Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Világszervezet arra figyelmeztet, hogy a beporzók számának és sokféleségének csökkenése katasztrofális következményekkel járhat táplálkozásunkra nézve.

Népszerű