Ugrás a tartalomra

Rügyfakadás Óbecsén

2021.01.23
12:26
2021.01.23
16:57
Forrás
Pannon RTV
Rügyfakadás címmel tartottak tegnap este ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az előadással Szabó Lőrinc költészetébe és szerelmi életébe kaphatott betekintést a közönség.

Szabó Lőrinc és szerelmei elevenedtek meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színpadán. A Rügyfakadás című produkciót két óbecsei színész: Magyar Zsófia és Rókus Zoltán állította össze. A pályakezdő színésznő a költő két szerelmét is megszemélyesíti ebben a darabban.

Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze: „2020-ban volt Szabó Lőrinc születésének a 120. évfordulója, az alapötlet innen származik, hogy vele foglalkozzunk, és az ő igencsak érdekes és sokszínű szerelmi életével.”

Ünnepi köszöntőjében Györe Decsov Emese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja arra emlékeztetett, hogy a magyar kultúra napját azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

„Azért tudunk, szeretünk és akarunk emlékezni erre a napra, mivel keretet ad szerteágazó kulturális létünknek. Bizonyítja, hogy van eredetünk és létünk, van múltunk, jelenünk, és ami a legfontosabb: jövőnk.”

Az óbecsei kultúrkör nagytermében rég volt annyi néző, mint tegnap este.

Kiss Igor, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökségi tagja: „Ez nekünk nagyon fontos, hisz egyrészről hagyomány, másrészről egy-egy ilyen járvány sújtotta időszak után az emberek még inkább kiéheznek a kultúra iránt, úgyhogy az érdeklődés még nagyobb.”

A két óbecsei művész szeretné minél több nézőhöz eljuttatni a Rügyfakadást.

Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze: „Vannak tervek a Szabadkai Népszínházon keresztül, hogy Budapestre visszük, de természetesen addig, amíg ez a helyzet tart, ez kiszámíthatatlan. Mindennek a függvényében szeretnénk Vajdaság-szerte különböző tájházakba, kultúrotthonokba, esetleg iskolákba is elvinni.”

A rendezvény támogatója a magyar kormány, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi-Nemzeti Kisebbségi titkárság, szervezője pedig a kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület volt.

Óbecse
magyar kultúra napja
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
Rókus Zoltán
Magyar Zsófia

Most

07:35

Érkezik a csapadék

A reggeli órákban Szerbia déli vidékein már esett, késő délutánra pedig az ország többi részén is megvastagszik a felhőzet. Késő délutánra Vajdaságba is megérkezhet a csapadék.
21:33, Frissítve: 21:53

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.
19:36, Frissítve: 08:14

Ismét a VMSZ adja a tartományi házelnököt

Miloš Vučevićtyel egyeztetett dr. Pásztor Bálint Belgrádban. A Vajdasági Magyar Szövetség elnöke a Szerb Haladó Párt elnökével a koalíciós szerződésről és az együttműködés folytatásáról tárgyalt.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.