Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Rácz László

Rügyfakadás Óbecsén

2021-01-23
12:26
2021-01-23
16:57
Forrás
Pannon RTV
Rügyfakadás címmel tartottak tegnap este ünnepi műsort a magyar kultúra napja alkalmából az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkörben. Az előadással Szabó Lőrinc költészetébe és szerelmi életébe kaphatott betekintést a közönség.

Szabó Lőrinc és szerelmei elevenedtek meg az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör színpadán. A Rügyfakadás című produkciót két óbecsei színész: Magyar Zsófia és Rókus Zoltán állította össze. A pályakezdő színésznő a költő két szerelmét is megszemélyesíti ebben a darabban.

Magyar Zsófia, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze: „2020-ban volt Szabó Lőrinc születésének a 120. évfordulója, az alapötlet innen származik, hogy vele foglalkozzunk, és az ő igencsak érdekes és sokszínű szerelmi életével.”

Pannon RTV/Rácz László

Ünnepi köszöntőjében Györe Decsov Emese, a Magyar Nemzeti Tanács tagja arra emlékeztetett, hogy a magyar kultúra napját azért ünnepeljük január 22-én, mert Kölcsey Ferenc 1823-ban ezen a napon tisztázta le a Himnusz kéziratát.

„Azért tudunk, szeretünk és akarunk emlékezni erre a napra, mivel keretet ad szerteágazó kulturális létünknek. Bizonyítja, hogy van eredetünk és létünk, van múltunk, jelenünk, és ami a legfontosabb: jövőnk.”

Pannon RTV/Rácz László

Az óbecsei kultúrkör nagytermében rég volt annyi néző, mint tegnap este.

Kiss Igor, az óbecsei Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör elnökségi tagja: „Ez nekünk nagyon fontos, hisz egyrészről hagyomány, másrészről egy-egy ilyen járvány sújtotta időszak után az emberek még inkább kiéheznek a kultúra iránt, úgyhogy az érdeklődés még nagyobb.”

Pannon RTV/Rácz László

A két óbecsei művész szeretné minél több nézőhöz eljuttatni a Rügyfakadást.

Rókus Zoltán, a Szabadkai Népszínház Magyar Társulatának színésze: „Vannak tervek a Szabadkai Népszínházon keresztül, hogy Budapestre visszük, de természetesen addig, amíg ez a helyzet tart, ez kiszámíthatatlan. Mindennek a függvényében szeretnénk Vajdaság-szerte különböző tájházakba, kultúrotthonokba, esetleg iskolákba is elvinni.”

A rendezvény támogatója a magyar kormány, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi-Nemzeti Kisebbségi titkárság, szervezője pedig a kultúrkör és a Perem Magyar Színházi Egyesület volt.

Óbecse
magyar kultúra napja
Petőfi Sándor Magyar Kultúrkör
Rókus Zoltán
Magyar Zsófia

Kapcsolódó tartalmak

Most

10:05

Đoković beérte Federert

Novak Đoković világelső szerb teniszező a 310. hetet kezdte meg a férfi teniszezők ATP világranglistájának az élén, ezzel beérte az eddigi rekorder svájci Roger Federert.
09:53, Frissítve: 10:03

Juhtenyésztés: igen vagy nem?

Elégedetlenek a vajdasági juhtenyésztők, de bíznak abban, hogy a lassanként emelkedő árak miatt a jövőben is érdemes lesz birkák és bárányok tenyésztésével foglalkozni.
08:43

Pártok közti párbeszéd kezdődik

A szerb köztársasági parlament égisze alatt, az Európai Parlament közvetítésével a pártok közötti párbeszéd ma Ivica Dačićtyal, a szerb parlament elnökének videokonferenciájával kezdődik.

Népszerű

Orosz bolt nyílt Szabadkán

Az átadót követően azonnal birtokukba vehették a vásárlók az üzletet. Az orosz tulajdonban lévő Svetoforban többnyire tisztálkodási szerek, élelmiszer és konyhai eszközök kaphatók.

Halálos közúti baleset Topolyánál

A szerencsétlenség szerda este fél nyolckor történt Topolya bejáratánál, egy kombi hátulról egy kapcsolható eszközt húzó traktornak ütközött.

Üresen állnak a zentai árupiac standjai

Kedd óta üresek a zentai árupiac asztalai. Az árusítók beszüntették a munkát. Ennek több oka is van. Az ügyben megszólalt a piacot üzemeltető vállalat igazgatója is.