Ugrás a tartalomra

Sándoregyháza: Tárlat a művésztelepen készült festményekből

2019.08.15
14:50
2019.08.15
19:16
Forrás
Pannon RTV
Sándoregyházán, a falunap rendezvényeinek sorában művésztelepet szerveztek. Tíz pancsovai festő munkáit mutatták be a tárlaton.

Ifjú amatőr festőművészek alkottak Sándoregyháza temploma előtt. Ők az első Festő Művésztelep résztvevőiként érkeztek a dél-bánáti településre.

A csendes falusi környezet, a természet szépsége adott ihletet az alkotáshoz. Vanja Velisavljev, amatőr festő, Pancsova: „Véletlenszerűen választottam a motívumot. Egyébként fákat szeretek festeni, tehát ez beleilleszkedett a teljes koncepcióba.”

A festők egy része a sándoregyházi Žarko Zrenjanin Művelődési Otthon helyiségeiben alkotott.

Miloš Šobajić szerbiai festőművész és szobrász is eljött az alkotótáborba. „Ezek a srácok és a lányok, akiket itt látok a kolóniában, mindig meglepnek azzal, hogy milyen energiával és tudással alkotnak egy nap alatt képet. Én nem tudok képeket készíteni egy nap alatt, legalább húsz napra van szükségem egy kis képhez, mert állandóan javítom, pótolom, soha nem tetszik, de ők nyilvánvalóan elégedettek, és én is, mint megfigyelő, mindezzel, amit látok.”

A megnyitóünnepségen Milutin Dedić festő és művészettörténész mondott beszédet. „A művészek minden találkozója értékes, ha csak egy napig tart is, mert vélemény- és tapasztalatcserére van alkalom, annak a környezetnek a megismerésére, amelyben működnek. Ez értékes tapasztalat marad, amelyből valaki más is gazdagodhat utánuk.”

A tíz festmény több hónapon át díszíti majd a sándoregyházi művelődési otthon előcsarnokát.

művésztelep
tárlat
Sándoregyháza
festő

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű