Ugrás a tartalomra

Sára Sándor filmjét vetítették a VM4K-ban

2023.01.20
07:45
2023.01.20
16:56
Forrás
Pannon RTV
Elemzéssel egybekötött filmvetítést tartottak csütörtök este a szabadkai VM4K-ban.

Deák-Sárosi László filmesztéta tartott elemző előadást, amelynek témája a 80 huszár című film volt. A filmszakértő kitért az alkotás katona- és férfi tematikájára, valamint filmtörténeti jelentőségére.

A 80 huszár Sára Sándor rendező 1978-ban készült színes, magyar filmdrámája. A történelmi film a Lenkey huszárszázad történetét és más hiteles forrásokat feldolgozva emléket állít az 1848–49-es forradalomnak és szabadságharcnak.

A szabadkai esemény a Mozdulj! Petőfi! programsorozat keretén belül került megrendezésre.

Deák-Sárosi László filmesztéta: „A 80 huszárral kapcsolatban az az érdekes, hogy össze kell vetni az eredeti történetet, ami a történelmi források szerint hiteles és érdekes a filmnek a fikciós történetével, illetve a fogadtatásával. Tehát ezt a hármat próbálom összevetni és ennek vannak izgalmas vonatkozásai. Ahogy másként dolgozták fel a történetet, mint a valóság, illetve, hogy másképp értelmezték, ahogy akár a mai napig a filmlexikonok. Ezt rakjuk egy kicsit helyre.”

Sára Sándor
Deák-Sárosi László
VM4K
filmvetítés

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.