Ugrás a tartalomra

Schervitz Mátyás budai festő kiállítása Szabadkán

2021.04.29
14:17
2021.04.30
09:15
Forrás
Pannon RTV
Megnyílt a Schervitz Mátyás budai festő című kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban. A kiállítást Lángi József magyarországi festő-restaurátor művész nyitotta meg. Köszöntőt Mihajlović Anikó, az intézmény igazgatója mondott.

A múzeumban összesen nyolc eredeti, 18. századi műalkotás tekinthető meg, amelyeken keresztül a festő freskófestészetét mutatják be. A festmények Magyarországról, Horvátországból és Boszniából érkeztek, de köztük van a zombori Szentháromság templom egyik mellékoltárképe is.

Korhecz Papp Zsuzsanna festő-restaurátor: „Schervitz Mátyás budai festő abból a szempontból fontos itt, Szabadkán is, mert az ő művei a 18. században eljutottak ide, a Délvidékre a ferenceseknek köszönhetően. Nevezetesen a zombori Szentháromság templomban az egyik mellékoltárat, a Szent Ferencnek szentelt mellékoltárat, az ő festménye díszíti. Ez készült el elsőként a ferences templomban még 1768-ban, de nem lehetett róla pontosan tudni, hogy ki az alkotója, mert a művész nem írta alá egyetlen egy festményét sem.”

Szabadka
Városi Múzeum
kiálltítás
Schervitz Mátyás
Korhecz Papp Zsuzsanna

Most

13:32, Frissítve: 15:06

Egyetemi felkészítő tábor Újvidéken

Kétnapos felvételi felkészítő tábor kezdődött ma Újvidéken a Magyar Nemzeti Tanács szervezésében. A képzésen mintegy 50 diák vesz részt, akik a középiskola után egyetemen szeretnének továbbtanulni.

Népszerű

Havi 1.750 eurót is kereshet ezzel a munkával

Nagy szüksége van Szerbiának a kőművesekre. Virágzik az új építésű ingatlanok piaca, ehhez azonban munkaerőre van szükség, amit egyre nehezebb biztosítani. Hogy legyen elég kőműves, az építtetők kénytelenek egyre magasabbra tolni a béreket.