Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

Schweidel Józsefre emlékeztek Zomborban

2018-10-06
10:49
2018-10-07
12:54
Forrás
Pannon RTV
Schweidel József honvéd vezérőrnagy aradi vértanú Zombor szülötte. Az 1848-as forradalom és szabadságharc kitörésekor hazavezette Bécsből az ezredét.

A schwechati csatában tanúsított bátorságáért tábornokká avatták. Ő volt az egyetlen, akit az aradi vészbíróság kegyelemre javasolt Haynaunak, ő azonban ezt elutasította, és kötél általi halálra ítélte. Ezt Schweidel feleségének könyörgésére golyó általi halálra változtatták. Ő volt a negyedik golyó által kivégzett vértanú. A zombori Magyar Polgári Kaszinó szervezésében rá és sorstársaira, az 1849 október hatodikai eseményekre emlékeztek.

Drobina Gábor kegyeletadó misét celebrált a zombori Szent Kereszt-templomban a Szent Rókus temetőben. Az 1848/49-es emlékobeliszknél Rezicska Károly, a Magyar Polgári Kaszinó alelnöke mondott beszédet, majd elhelyezték a kegyelet virágait és fejet hajtottak a honvéd síroknál is.
Sipőc Ilona, Zombor: „Nagyon szép, várjuk is, mi a Kaszinóval a dalárdások énekelünk mindig a tiszteletükre, nagyon-nagyon sokat jelent.”

Zomborban 29. alkalommal emlékezhettek meg nyilvánosan az aradi vértanúkról - mondta köszöntőbeszédében Karcher Erzsébet az egyesület elnöke a Magyar Polgári Kaszinó udvarán, Schweidel József vértanú mellszobránál. A honvéd tábornoknak 1902-ben emléktáblát, majd 1905-ben teljes alakos szobrot állítottak, ezeknek 1918-ban nyomuk veszett.

Rezicska Károly, alelnök, Magyar Polgári Kaszinó, Zombor: „Hatvanöt körül kezdték újjáéleszteni a második világháború után a Schweidel kultuszt, akkor még zárt ajtók mögött, titokban, nem lehetett ezt másként, de 1989 óta már nyilvánosan emlékezünk meg az eseményekre és a magyar kormány jóvoltából, miután az épületünk újjáépült, lehetőség nyílt arra is, ha nem is egy teljes alakú, de egy Schweidel mellszobrot rakjunk az udvarunkba és méltó módon tudjunk megemlékezni vértanúnkra.”

A helyi Testvériség Egység Általános Iskola tanulói alkalmi műsort mutattak be.


Hajnal Jenő a Magyar Nemzeti Tanács elnöke: „Egy olyan mártírt adott ez a város és ez a közösség, amely meghatározza a 21. század magyarságának a gondolkodását is, azt a kitartást, azt az október 6-ához való emlékezést is, ahogyan a magyar nemzet viszonyul ezekhez a hősökhöz, itt Zomborban személyesen, szinte emberi közelségből élhetjük át.”

Schweidel József mellszobránál az emlékezés virágait elhelyezte Csige Gábor, Magyarország szabadkai konzulja, Hajnal Jenő, az MNT elnöke, továbbá a Magyar Nemzeti Tanács, a Szent György Lovagrend, Baja város önkormányzata, a Rákóczi Szövetség bajai tagozata, a VMSZ, a VMDK, a VMMSZ és a Magyar Polgári Kaszinó képviselete.

Zombor
Schweidel József
Hajnal Jenő
aradi vértanúk

Most

15:10

A Zijin Mining átvette a bori rézbányát

A bori rézbánya ma hivatalosan is a kínai Zijin Mining csoport kezébe került 63 százalékos részesedéssel. A tulajdonos elsődleges célja az új bányákba történő beruházás és a bori rézbánya fejlesztése.
14:07, Frissítve: 14:22

Fontos megelőzni a trichinellózis-fertőzést

Javában tart a disznóvágások ideje. Azonban nem árt óvatosnak lenni a házi vágásoknál és még a piacon vásárolt húsokkal is a trichina-fertőzés veszélye miatt. Fontos a hús ellenőrzése.

Népszerű

Pannon friss hír

Csődöt jelentett a Vojvodinaput vállalat

Csődöt hirdetett ki a nagybecskereki bíróság az útépítéssel foglalkozó Vojvodinaput vállalatban. A csődeljárás idén októberben indult - közölte a végzés indoklásában Ljiljana Popov, csődbíró.