Ugrás a tartalomra

Sem magasság, sem mélység nem rettent

2018.10.13
16:45
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Ezzel a címmel jelent meg a Kiss Lajos Néprajzi Társaság Kulturális értékeink a Kárpát-medencében című sorozatának harmadik kötete, amelyet most Kishegyesen mutattak be.

A tanulmánykötet a reformáció 500. évfordulója alkalmából 2017-ben rendezett emlékkonferencia előadásait tartalmazza.

Mintegy háromszáz oldalas a Kiss Lajos Néprajzi Társaság sorrendben harmadik tanulmánykötete, amelyet a kishegyesi Kátai vendégházban mutattak be.

Szőke Anna, elnök, Kiss Lajos Néprajzi Társaság: „A múlt évben volt a reformáció 500. évfordulója, és ebből az alkalomból a Kiss Lajos Néprajzi Társaság egy négy napos konferenciát szervezett, ahol eminens előadók vettek részt. Bekértük az előadásaikat, és huszonnyolc előadás nyomtatott változata jelenik most meg egy csodálatos kötetben.”

Ezen alkalommal köszöntötték Szőke Annát, a Kiss Lajos Néprajzi Társaság elnökét, néprajzkutatót és óvodapedagógust hetvenedik születésnapján.

A társaság a kutatás, a néprajz, az antropológia délvidéki bemutatásának egyik csúcsintézménye, mely Szőke Anna vezetésével került meghatározó helyzetbe - emelte ki Hajnal Jenő, a Magyar Összefogás listavezetője: „Mindvégig megmaradt óvodapedagógusnak, ugyanakkor a szórványnak olyan kiváló kutatója lett, hogy most, amikor az ember körbejárta a terepet ezekben a napokban, azzal szembesült, hogy azt, amit akkor a kutatások leírtak, ma kézzelfogható gyakorlati eredménnyé tudta a politika, a Magyar Nemzeti Tanács változtatni, hiszen játszóterek, óvodák, óvodai sarkok nyíltak a szórványvidékeken.”

Szőke Anna több mint tíz évig volt a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület elnöke. A Létünk társadalmi, tudományos, kulturális folyóirat ez évi negyedik kétkötetes számát Szőke Anna születésnapjának tiszteletére állították össze - hangzott el a könyvbemutatón.

Kishegyes
Kiss Lajos Néprajzi Társaság
Szőke Anna
Magyar Összefogás
Hajnal Jenő

Kapcsolódó tartalmak

Most

Népszerű

A Gebi felvásárolta a Fidelinkát

A csantavéri Gebi cég megvásárolta az egykori szabadkai malomipari óriás, a Fidelinka védjegyét, malmait, silóit és tésztagyárát.

Agancsot gyűjtött, megölte a puma

Fiatal férfivel végzett egy puma Kaliforniában. A szerencsétlenül járt 21 éves férfi öccsével együtt gyűjtött elhullajtott agancsokat egy lakott területtől távol fekvő erdőben, amikor a puma megtámadta őket.