Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Seuso-mozaik című krimit mutatták be Topolyán

2019.09.20
15:52
2019.09.20
21:44
Forrás
Pannon RTV
Fedina Lídia kétszeres Zsoldos Péter-díjas író legújabb regényét, a Seuso-mozaik című krimit mutatták be a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Az íróval párja, Kiss Ferenc képregényíró beszélgetett, akinek kutatásai és szintén a Seuso kincsekről szóló képregénye adta az ihletet a regény megírásához.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Seuso-kincsek egy késő-római ezüstkincs-együttes, amelyet a hajdani Pannónia területén találtak, és amelynek tudományos és művészi értéke egyaránt nagy. Az elmúlt években a magyar állam megvásárolta a kincsek őrzési jogát és jelenleg a budapesti Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg.

Ennek a kincsnek a történetét rakja össze különböző valós és képzeletbeli mozaikdarabokból Fedina Lídia egészen 368-tól napjainkig szerelmi szálakon, gyilkosságokon, háborúkon keresztül: „Ezek elátkozott kincseknek tűnnek, mert mindenhol vér és könny tapad hozzájuk, egészen az ókortól, amikor a tulajdonosoknak el kellett rejteni ezeket a kincseket, ahhoz, hogy megmaradjanak és ne vigyék el a támadó kvádok, egészen napjainkig, amikor egy rejtélyes gyilkosság-öngyilkosság, egy kiskatona halála bonyolódik bele a történetbe és a vége annyiban jó, hogy bár több mint 200 darabra valószínűsítik a készletet, 14 darab visszakerült Magyarországra.”

Seuso-mozaik
krimi
Topolya
ezüstkincs
Fedina Lídia
Kiss Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:19, Frissítve: 16:34

Védjük meg a tavasz hírnökeit!

A több napig tartó hideg és csapadékos tavaszi időjárás különösen megnehezíti a fecskék életét. A hűvös időben a madarak kevés repülő rovart találnak, ami egyébként a kizárólagos táplálékukat jelenti. Mi segíthetünk, hogy túléljék rossz a időt!

Népszerű

A szabadkai vörös zóna

A Pannon Televízió stábja engedélyt kapott arra, hogy a Szabadkai Közkórház covid-részlegének vörös zónájában forgasson, ott, ahol a legsúlyosabb betegeket kezelik. Megrázó felvételeket rögzítettünk!