Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Seuso-mozaik című krimit mutatták be Topolyán

2019-09-20
15:52
2019-09-20
21:44
Forrás
Pannon RTV
Fedina Lídia kétszeres Zsoldos Péter-díjas író legújabb regényét, a Seuso-mozaik című krimit mutatták be a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Az íróval párja, Kiss Ferenc képregényíró beszélgetett, akinek kutatásai és szintén a Seuso kincsekről szóló képregénye adta az ihletet a regény megírásához.

A Seuso-kincsek egy késő-római ezüstkincs-együttes, amelyet a hajdani Pannónia területén találtak, és amelynek tudományos és művészi értéke egyaránt nagy. Az elmúlt években a magyar állam megvásárolta a kincsek őrzési jogát és jelenleg a budapesti Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg.

Ennek a kincsnek a történetét rakja össze különböző valós és képzeletbeli mozaikdarabokból Fedina Lídia egészen 368-tól napjainkig szerelmi szálakon, gyilkosságokon, háborúkon keresztül: „Ezek elátkozott kincseknek tűnnek, mert mindenhol vér és könny tapad hozzájuk, egészen az ókortól, amikor a tulajdonosoknak el kellett rejteni ezeket a kincseket, ahhoz, hogy megmaradjanak és ne vigyék el a támadó kvádok, egészen napjainkig, amikor egy rejtélyes gyilkosság-öngyilkosság, egy kiskatona halála bonyolódik bele a történetbe és a vége annyiban jó, hogy bár több mint 200 darabra valószínűsítik a készletet, 14 darab visszakerült Magyarországra.”

Seuso-mozaik
krimi
Topolya
ezüstkincs
Fedina Lídia
Kiss Ferenc

Most

07:41, Frissítve: 07:50

Járványhelyzet Magyarországon

Meghalt 5 beteg és 3.756-ra emelkedett a koronavírussal fertőzöttek száma Magyarországon - közölték a koronavirus.gov.hu oldalon.
21:45, Frissítve: 21:56

Kokainon motorozott

Két és fél kilogramm kokaint találtak egy Pécs határában balesetet szenvedő motoros hátizsákjában - közölte a magyar rendőrség.

Népszerű

Megjelent a Kawasaki-kór Szerbiában

Szerbiában is megjelent a Kawasaki betegség a gyerekeknél. Két 5 évnél idősebb beteget ápolnak. Mindketten koronavírus-fertőzöttek voltak, és a Kawasaki tünetei közül csupán néhány jelentkezett náluk.