Ugrás a tartalomra
Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Seuso-mozaik című krimit mutatták be Topolyán

2019.09.20
15:52
2019.09.20
21:44
Forrás
Pannon RTV
Fedina Lídia kétszeres Zsoldos Péter-díjas író legújabb regényét, a Seuso-mozaik című krimit mutatták be a topolyai Juhász Erzsébet Könyvtárban a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet szervezésében.

Az íróval párja, Kiss Ferenc képregényíró beszélgetett, akinek kutatásai és szintén a Seuso kincsekről szóló képregénye adta az ihletet a regény megírásához.

Pannon RTV/Dragosavac Viktor

A Seuso-kincsek egy késő-római ezüstkincs-együttes, amelyet a hajdani Pannónia területén találtak, és amelynek tudományos és művészi értéke egyaránt nagy. Az elmúlt években a magyar állam megvásárolta a kincsek őrzési jogát és jelenleg a budapesti Nemzeti Múzeumban tekinthetők meg.

Ennek a kincsnek a történetét rakja össze különböző valós és képzeletbeli mozaikdarabokból Fedina Lídia egészen 368-tól napjainkig szerelmi szálakon, gyilkosságokon, háborúkon keresztül: „Ezek elátkozott kincseknek tűnnek, mert mindenhol vér és könny tapad hozzájuk, egészen az ókortól, amikor a tulajdonosoknak el kellett rejteni ezeket a kincseket, ahhoz, hogy megmaradjanak és ne vigyék el a támadó kvádok, egészen napjainkig, amikor egy rejtélyes gyilkosság-öngyilkosság, egy kiskatona halála bonyolódik bele a történetbe és a vége annyiban jó, hogy bár több mint 200 darabra valószínűsítik a készletet, 14 darab visszakerült Magyarországra.”

Seuso-mozaik
krimi
Topolya
ezüstkincs
Fedina Lídia
Kiss Ferenc

Kapcsolódó tartalmak

Most

16:29, Frissítve: 17:14

Egyéves a Vajdasági jótékonysági licitcsoport

A Facebookon fellelhető oldalon már számos beteg gyermek és felnőtt gyógyulását segítették az alapítók és minden ember, aki licitre ajánlott fel bármit, vagy akár csak egy vásárlással hozzájárult a rászorulók megsegítéséhez.
16:04, Frissítve: 17:31

16. Öko kamp tábor - Újra együtt!

A szenttamási Gyöngy, a Fejlődésben Lemaradt Személyek Egyesülete újra megszervezte a nagy népszerűségnek örvendő Öko-kamp tábort a kiserdei stadion mögötti téren.
15:34, Frissítve: 16:14

Ismét tombol a kánikula

A legmelegebb időszakot éljük át ezen a nyáron, és ez a hőhullám egy kicsit tartósabb lesz - mondják a szakemberek.

Népszerű