Ugrás a tartalomra

Siflis Zoltán: Az experimentális filmműfajt a feledés homályából kiemelni

2018.10.12
14:01
2024.03.19
08:42
Forrás
Pannon RTV
Megkoszorúzták Szabadkán Lifka Sándor mellszobrát október 13-a, a Vajdasági Magyar Mozgókép Napja alkalmából.

2006-ban azért választották október 13-át a Vajdasági Magyar Mozgókép Napjának, mert Lifka Sándor 1911-ben ezen a napon alapította meg Szabadkán az első kőfilmszínházat. Siflis Zoltán Balázs Béla-díjas filmrendező, a vetítéssorozat szervezője kiemelte, idén arra törekedtek, hogy összegyűjtsék azokat az alkotásokat, amelyek évtizedekkel ezelőtt úttörőnek számítottak a film világában.

Siflis Zoltán, Balázs Béla-díjas rendező: „Kísérleti filmeket mutatunk be zömével. Akad azért két tiszta kis dokumentumfilm is, ellenben el kell mondani, hogy az experimentális filmműfaj az elmúlt évtizedekben szinte teljesen háttérbe szorult. Úgy gondoltuk, hogy az idén pontosan ezt a műfajt szeretnénk a feledés homályából kiemelni, és jelezni, hogy Vajdaságban a magyar filmalkotók körében is a 70-es, 80-as években kialakult intenzív formanyelvi filmes kísérleteknek itteni képviselői is voltak.

Szabadka
Lifka Sándor
Siflis Zoltán
vajdasági magyar mozgókép napja

Most

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.

Lovaggá avatták a Pannon RTV újságíróját

A Szent György Lovagrend lovagjává avatták Szabó-Hangya Terézt, a Pannon RTV nyugalmazott újságíróját és Dolinszki Áron evangélikus lelkészt Visegrádon. Az eseményre Székelyföldről, Németországból és Skandináviából is érkeztek résztvevők.