Ugrás a tartalomra

Silling Léda és Silling István könyvbemutatója

2021.10.03
18:40
2021.10.03
21:22
Forrás
Pannon RTV
Bácskertesen tartották a rendezvényt.

Az érdeklődők Silling Léda: Vajdasági vásárok és vásározók című néprajzi monográfiát, Silling István: Duna menti életünkről című tanulmánykötetet és a kettejük által írt Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek című, képekkel illusztrált könyvet tekinthette meg. A könyvek a Forum Könyvkiadó gondozásában jelentek meg.

Kötetében Silling Léda elsősorban Vajdaság területére, hangsúlyosan három városra, Újvidék, Zombor és Szabadka vásártörténetére koncentrál, de kitekintéssel van Bánát és Szerémség vásáraira is. „Vannak részfejezetek, fejezetek a könyvben, de én a vásárok monográfiájának neveztem el. Ez egy nagy monográfia, mert minden részlete, része a vásárokhoz kapcsolódik. Egészen onnan, hogy a történeti dokumentumokat, levéltári forrásokat is vizsgáltam, odáig, hogy a mai vásárok vonzáskörzete meddig terjed ki, hogyan alakult át.”

Silling István Duna menti életünkről című kötetében állandó kutatási területe Nyugat-Bácska. A négy fejezetbe többek között az elődökről esik szó, akik munkásságukkal megalapozták a néprajzkutatást a vidéken, továbbá a nyugat-bácskai magyarok sorskérdéseiről a 20. Században. A szerző kedvenc része az utolsó fejezet, melyben a népi vallásossággal foglalkozik. „Az az én kedvenc témám, illetve a vállalt feladatom, hogy ezt kutassam, a vertikális szentháromság ábrázolását. Nem úgy, hogy az Atya és a fiú egymás mellett ülnek, hanem egymás alatt vannak. Ez egy különlegesség, ritkaság. Vajdaságban még nem is találtak ilyet. Tehát azért született írás, mert ilyen különleges.”

Az apa-lánya szerzőpáros közösen kiadott könyve a Nyugat-bácskai Szűzanya-emlékek. A szebbnél szebb fényképekkel illusztrált kötet a nyugat-bácskai szabadtéri szakrális emlékek témakörét dolgozza fel.

Silling Léda
Silling István

Kapcsolódó tartalmak

Most

15:11, Frissítve: 17:12

Megújult a nagyfényi óvoda

A szabadkai Naša Radost Iskoláskor Előtti Intézmény hat óvodájának egy-egy szobája kapott új bútorzatot az UNICEF szerbiai irodája A fellendülés évei programja keretében.

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.