Ugrás a tartalomra

Soli deo gloria és a Megújulás színei kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban

2017.10.18
20:00
2024.03.19
08:37
Forrás
Pannon RTV
A protestantizmus szellemi örökségét közvetítő tárgyakat láthatnak az érdeklődők december 10-ig. Azt, hogy a kiállítás Szabadkán is megtekinthető, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa támogatta.

Korabeli ruházat, interaktív megjelenítés, különböző ereklyék, a gyermekek számára is különleges élményeket tartogató tárlat - ez a Megújulás színei elnevezésű kiállítás a Szabadkai Városi Múzeumban.

Olyan tárgyakat láthatnak az érdeklődők, amelyek bemutatják a reformáció értékvilágát - nyilatkozta Hulló István, a Szabadkai Városi Múzeum igazgatója. „Érkeztek ide páratlan műkincsek, hiszen a Magyar Nemzeti Múzeumból, a Magyar Nemzeti Galériából is. Azután az Országos Evangélikus Könyvtárból illetve múzeumból érkező eredeti kelyhek, poharak, kancsók, tárgyak, amelyek az úrvacsorán vagy különböző ceremónia során vallási ereklyék. Nyomtatványokat, kiadványokat láthatunk, amelyekért különben el kellene utazni Budapestre.”

A Magyar Nemzeti Múzeumból érkező kiállított tárgyak a protestáns szellemi és tárgyi örökség, valamint identitás bemutatása mellett a közös, vallástól független európai kulturális hagyományt teszik átélhetővé. Ez különösen fontos a többnemzetiségű Vajdaságban - hangsúlyozták a megnyitórendezvényen. Babity János, főkonzul, Magyarország Szabadkai Főkonzulátusa: „Úgy gondolom, hogy a nemzeti öntudat megtartása szempontjából ez kiemelkedő jelentőségű, és ahogy az előzményeket és az együttműködést látom, bízom abban, hogy ezt az együttműködést a Magyar Nemzeti Múzeummal továbbra is folytatni tudjuk majd.”

A Magyar Nemzeti Múzeumban fontosnak tartják, hogy tárlataik a határon túli magyar területekre is eljuthassanak. Tomka Gábor, gyűjteményi főigazgató-helyettes, Magyar Nemzeti Múzeum: „A Magyar Nemzeti Múzeum fontosnak tartja, hogy a magyar határokon túl is mutassa be azokat a gyűjteményeket, amelyek nagyobb érdeklődésre számíthatnak. Külön öröm számunkra, hogy egy olyan helyre tudtuk elhozni ezt a tárlatot, ahol a magyar kisebbség is részese lehet ennek, illetve a többség számára is megmutathatjuk azokat a kincseket, amelyek a Magyar Nemzeti Múzeumban vannak.”

A reformáció tárgyi örökségéről szóló kiállítást december 10-ig tekinthetik meg a Szabadkai Városi Múzeumba látogatók. A tárlat Szabadkán való kiállítását a Nemzeti Kulturális Alap, a Magyar Nemzeti Múzeum, a szabadkai önkormányzat és Budapest is támogatta.

Szabadka
Városi Műzeum
kiállítás
reformáció
Babity János
főkonzulátus
magyar
Hulló István

Kapcsolódó tartalmak

Most

21:51

A múlt íze

Korhecz Gyula szalámigyáros élete és munkássága a Szabadkai Városi Múzeumban

Népszerű

Elhunyt Fehér Márta

Életének 48. évében, rövid, súlyos betegség után elhunyt Fehér Márta, a Hét Nap újságírója. 2017 óta volt tagja a Hét Nap szerkesztőségének, előtte 10 évig a Pannon RTV-ben dolgozott.